Снимка: БТА

Македония ще смени всички документи за самоличност и паричните си знаци, за да отрази промяната в официалното име на страната, след като договорът за това беше ратифициран и от гръцкия парламент в петък. Срокът за подмяната е до пет години съгласно Преспанския договор.

Обновяването ще важи за паспортите, картите за самоличност и шофьорските книжки, както и за регистрационните номера на автомобилите. Те ще носят обозначения MК и MNK, а след влизането в сила на договора досега официалното международно име на страната FYROM, от Бивша югославска република Македония (БРЮМ), ще престане да се използва. Ще бъде заличено и името, под което България е признала страната - Република Македония.

И макар, че занапред Македония ще се нарича Република Северна Македония, официалният език в страната остава македонски. Самите македонци вече ще се наричат “македонски граждани от Северна Македония”. С нови названия ще бъдат и държавните институции. В тригодишен срок ще се променят всички търговски марки и наименования на компании, за да се отрази новото име.

Още по темата

Засега не е ясно как ще бъде организирана подмяната на личните документи, като властите вероятно ще заложат на замяна при изтичане на срока на валидност. Македония и Гърция ще отворят съответно посолства в Атина и в Скопие и ще разширят консулствата в Солун и в Битоля.

С Договора от Преспа Македония се съгласява да промени надписите върху паметници, обществени сгради и инфраструктурни обекти, които по някакъв начин претендират върху гръцката история от елинските времена насам в шестмесечен срок.

Занапред Македония няма да може използва като символ Звездата на Вергина, известна още като македонска звезда, която стоеше на старото й национално знаме, и ще я премахне от всички обществени сгради.

Учебниците, географските карти и атласи, също ще бъдат коригирани, а историци и археолози ще се заемат да изчистят спорните въпроси. Експертната комисия трябва да бъде създадена в едномесечен срок и да заседава поне два пъти годишно, се казва в Преспанския договор.

В замяна Гърция се задължава да не блокира повече членството на Македония в международни организации и да ратифицира протоколите за влизането и в тях. Изрични гаранции се дават за НАТО и за ЕС, като Гърция ще информира Брюксел, че сваля ветото си за ЕС и първа ще ратифицира протокола за НАТО.

След като генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг вчера потвърди обещанието за приемането на Македония, в Скопие разчитат да получат официалната покана през февруари, а ратификацията в 29-те членки на Алианса да приключи до пролетта на 2020 г.

Споразумението от Преспа потвърждава сегашните граници между двете държави, като те си обещават да модернизират ГКПП и да улесняват движението на хора.

Премиерите на двете страни ще се срещат поне веднъж годишно. Поемат се ангажименти за засилване на сътрудничеството в отбраната, борбата с престъпността, културата, технологиите, науката, образованието, инвестициите и туризма.

Споразумението влиза в сила 2 седмици, след като Гърция официално информира Скопие за ратификацията. От тази дата Македония официално ще се нарича Република Северна Македония, за краткост Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase