Снимка: Bulgaria ON AIR

Закуската ни дава енергия и кондиция за целия ден. Оказва се обаче, че 43% от българите не закусват, докато в същото време 95% не пропускат вечерята. А ако закусваме, в повечето случаи приемаме тестени изделия.

"Измислено е от природата. Човеците имаме биологичен часовник и той е съобразен със светлата част на денонощието. Няколко пъти през деня физиологично изливаме стомашни сокове. Ако не подадем храна, тези стомашни сокове агресивно атакуват лигавицата и правят възпалителни процеси", обясни диетологът проф. Донка Байкова в "България сутрин".

Специалистът по хранене и диетика посочи още, че чрез закуската организъм се енергизира, а и човек не качва килограми. Между 8 и 10 ч. сутринта сме в най-висок интензитет на разграждане на храна. Каквото и да изядем, няма да го превърнем в мазнини, стана ясно още от думите ѝ.

Обратното се получава при късна вечеря, когато организъм ни е насочен към резерви и трупа мазнини. Закуската е добър начин човек да поддържа добро здраве и да не е толкова гладен късно вечер. Задължително трябва да има плод или зеленчук в закуската, като трябва да преобладават зеленчуците, коментира проф. Байкова.

Пред Bulgaria ON AIR тя отбеляза, че няма нищо лошо в пиенето на кафе сутрин на гладно. Все пак уточни, че кофеинът подтиска апетита ни, но препоръча да пием кафето си с малко мляко или мед. Често пием кафе като десерт, но по този начин наличното желязо от месото не се усвоява правилно от организма, разясни експертът.

По-физиологично е петкратното хранене на ден, но в определени часове, а не хаотично, препоръча проф. Байкова. И добави, че не е удачно да ядем повече от 30 грама ядки на ден, защото са висококалорични.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase