Снимки: Reuters

Илон Мъск се захвана с поредния си амбициозен проект. Този път компанията му Boring ще се заеме с построяването на още по-голям ускорител за частици. Той ще бъде дълъг близо 100 километра и ще се разпростира под Женева в Швейцария.

"Бъдещият кръгъл ускорител" ще замени "Големия адронен ускорител" и ще помогне на учените да надникнат още по-дълбоко в тайните на Вселената.

Европейската организация за ядрени изследвания, позната още като ЦЕРН, публикува плановете си за създаване на нов колайдер миналата седмица, съобщавайки, че той ще е 4 пъти по-голям от стария, който е дълъг 27 километра, ще минава под него и ще струва 24 милиарда евро. Той ще започне работа през 2040 година.

А днес стана ясно и кой ще помогне на ЦЕРН да осъществи мащабния си план. Разбира се, футористът Илон Мъск би убил за подобна възможност. Компанията му Boring ще се заеме с части от строежа, като милиардерът обещава, че ще свали няколко милиарда евро от обявената цена за построяване на ускорителя.

В туит, Мъск съобщава, че лично директорът на ЦЕРН му се е обадил, за да го помоли Boring да се включи в копаенето на тунела. Заедно с него обаче по проекта ще работят още 1300 експерти от 150 университета, а цената само за прокопаването на тунела ще е 5 милиарда евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase