Снимка: Булфото, архив

Три каравани са се настанили нелегално върху пясъчни дюни в къмпинг "Смокиня", на метри от разорания парцел на бургазлията Иван Нончев, съобщи "24 часа".

Още по темата
От РИОСВ Бургас потвърдиха, като обясниха, че са алармирани за беззаконието и от своя страна ще дадат случая на полицията и прокуратурата.

Теренет бил частен, закупен правомерно преди години, но собственикът бил в чужбина. Той разбрал от свои познати-местни хора от Созопол, че на земята му са се самонастанили неизвестни къмпингари с каравани и подал сигнал чрез пълномощник в екоинспекцията.

Трите самонастанили се каравани върху пясъчните дюни на "Смокиня", които влизат в частен парцел, са обозначени с червени правоъгълници.

"Ние можем да наложим административно наказание на собствениците на тези каравани, но не и да ги изнесем от там. Затова ще поискаме съдействие от полицията да бъдат принудително изкарани с необходимата техника, за да може площта с дюните да започне да се възстановява", коментира шефката на РИОСВ Бургас инж. Тонка Атанасова.

Тя отправи апел към гражданите да не бързат със сигналите в социалните мрежи къде какво са видели, а първо да позвънят на контролните органи.

"Ако и ние бяхме уведомени за разораването на дюните в "Смокиня" по-рано, веднага щяхме да сезираме полицията, можеше извършителят да бъде задържан на място. Или поне да ограничим това, което е като въздействие върху дюните. Унищожени са над 1,2 дка бели пясъчни дюни на над 100 години", коментира Тонка Атанасова.

 

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 4 месеца

До В Африка 14

"Тук е ЕС не някаква си изостанала държавица."

Ако беше ЕС, силияндурите разорали дюните щяха да са вътре за минимум от 5 години!

15

SHEFA

преди 4 месеца

КАКЪВ ЧАСТЕН ПАРЦЕЛ В ДЮНИТЕ-АБСУРД-ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ САМОСЕЗИРА.
-ТОВА ТРЯБВА ДА Е ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ.

14

В Африка

преди 4 месеца

пазят дюните от бетона пък в България пазим дюните от къмпингите и хавлийките. Кажи сега кой разбира. Тук е ЕС не някаква си изостанала държавица.