Снимка: БНТ

Модерна технология променя изцяло начина на работа на шведските учители. Изкуственият интелект засича лицата на учениците и вкарва данните в системата, което от своя страна премахва нуждата от проверки на присъстващите и отсъстващите от класната стая.

Модерната технология е била тествана в училище в шведския град Шелефтео. По време на тестовия период от няколко седмици, разработката се е оказала изключително ефективна. Скоро предстои и започването на преговори между производител и шведската агенция за защита на личните данни.

Според статистиката преподавателите в училищата прекарват над 17 000 часа годишно в проверки на присъстващи и отсъстващи от часовете ученици. С интегрирането на новата технология с изкуствен интелект работата им ще бъде улеснена.

Системата разпознава лицата на учениците и след светване на зелената лампа, имената им автоматично се вкарват в системата. Това ще послужи и при закъснелите, защото така учебният час няма да бъде прекъсван, съобщават от WebWire.

Технологията е създадена по инициатива на общината в Шелефтео и е разработена в партньорство с компания Tieto - ИТ компания за разработка на софтуери в Швеция.

Подобна технология има и в други държави, но камерите за лицево разпознаване там се използват с цел контрол и сигурност. Технологията в шведското училище не анализира поведението и състоянието на учениците, а само регистрира присъствието им в класната стая.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase