Кадър: Bulgaria ON AIR

Защо Жан-Клод Юнкер се съмнява в успеха на румънското европредседателство на Съвета на ЕС? Припомняме, че на 29 декември той каза, че вътрешнополитическите проблеми на страната може да се окажат сериозна пречка. Според него Румъния не разбирала какво означава да поеме ротационното председателство на ЕС.

"Ситуацията в Румъния е изключително сериозна. Имаме Ливиу Драгня, който управлява цялата държава. Неговият единствен страх е да не влезе в затвора. Той е осъждат вече един път. Делото срещу него е минало през много съдебни инстанции. Цялата му политика е насочена към това да си спаси кожата. Сегашният премиер е кукла на конци на Ливиу Драгня. Тя забавлява целия народ по абсурден начин. Тя нищо не казва. Само повтаря каквото той ѝ каже", обясни журналистът Владимир Береану.

Според госта в "Денят ON AIR" лошото в Румъния е, че на всички ръководни постове Драгня назначава негови хора, които са му верни, а не задължително компетентни.

"В момента Румъния няма бюджет, няма министър на транспорта и на околната среда. Но тя е управлявана много по-добре. Там подобна криза като ТОЛ-системата няма как да се случи. Държавните чиновници са много по-кадърни, но управлението не е. Ливиу Драгня се противопостави цялата правосъдна система, президентството и тайните служби.

Той обяви, че ЕС се меси в политиката на Румъния. С тази политика ще се кандидатира за президент, но няма как да успее. Започва и атака срещу медиите, които са в пъти по-свободни от нашите. В България прокурорите са недосегаеми – в Румъния са досегаеми. Румънците считат, че са готови да влязат в "Шенген", но няма как без нас", посочи още Береану пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase