Снимка:Pixabay

Демократическите промени са доста ясни – провеждането на първите избори, учредяването на многопартийна система, свободата на словото, премахването на член 1 и премахването член 273 от Наказателния кодекс. Това каза проф. Красен Станчев, икономист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"През 1995 г. и 1996 г. имаше опит да се въведе отново централно планиране. След 1989 г. беше легализирана частната собственост, освободи се бизнесът, беше въведена пазарна координация на стопанските отношения, осъществи се приватизация и бяха възстановени правата на собственост".

През май 1995 г. министърът на промишлеността и търговията Климент Вучев издаде заповед, с която забрани на държавните предприятия да си изплащат дълговете към банките. Това доведе до фалит на банките, коментира Станчев.

Последвалата инфлация беше мотив за приемането на Закона за цените и въвеждането му на 1-ви септември 1995 г., който премахна досегашните постижения, обясни икономистът.

"Това доведе до обедняване и хиперинфлация. Средната работна заплата в промишлеността от март до декември 1996 г. спадаше с 19.5% на месец. Средната пенсия беше 5-6 долара. Средната заплата беше 22 долара. В същото време останалите страни не правеха такива странни движения“.

Руският милиардер Борис Минц каза, че правата на собственост са временно понятие в Русия. Тази несигурност върху правата на собственост се разпространява от Русия в източноевропейските държави, включително и в България, но не чак в такива размери, отбеляза той.

"Русия винаги е била по-авторитарна спрямо страните около нея заради изостаналост“, отбеляза Красан Станчев. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

50

НЯМА Демокрация

преди 5 месеца

Заграбването на власта с измама от нагли престъпници на 9.11.1989 година и създаването на доказано престъпни групировки маскирани като партии НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ>

Станчев да изисква от спец службите спец препаратите и видео клиповете ползвани за внушаване на милиони гласуване за доказано престъпните групировки вкл БСП<ДПС<СДС и ГЕРБ

49

Анонимен

преди 5 месеца

В България няма демокрация.

48

диалектика

преди 5 месеца

Държавата е тип общност. А от 130 години приблизително в света се проповядва индивидуализъм . Ето ви осъществил се индивидуализъм.
Невярно е проблемът да се свежда до България, до която и да е партия или конкретна личност. Личността може да прокара идеите си, само ако има съответната подходяща почва за тях и само при подходящите условия.