Снимка: БТА

Британско движение, противопоставящо се на бюджетните икономии, призова вчера за национална демонстрация в Лондон в събота, предаде Франс прес. Става дума за организацията "Национално събрание" (People's Assembly), която призова участниците в демонстрацията да си носят жълти жилетки.

Движението отправи призив за демонстрации и в други градове на Великобритания през следващата седмица. Исканията на организацията са предсрочни избори, на които Консервативната партия да бъде свалена от власт.
 "Не забравяйте жълтата си жилетка", гласи призивът на движението във Фейсбук.

Други организации като "Да се противопоставим на расизма" ("Stand Up To racism), които критикуват бежанската политика на правителството, се присъединиха към призива на Националното събрание за организиране на демонстрация. Очаква се депутатката от Лейбъристката партия Лора Пидкок също да участва в протестната проява.

В същото време поддръжници на Брекзит (някои от които близки до крайната десница) също призоваха за демонстрации в социалните мрежи, като използваха #YellowVestUK ("Жълти Жилетки Великобритания").

Въпреки че до този момент британските "жълти жилетки" не бяха особено активни, някои от тях бяха разкритикувани за отправени обиди и заплахи срещу журналисти и депутати в близост до сградата на британския парламент. Депутатката от Консервативната партия Ана Саубри, която е привърженик на втори референдум за Брекзит, бе наречена "нацистка" от група демонстранти, поддържащи излизането на Великобритания от ЕС. Някои от демонстрантите бяха облечени в жълти жилетки. Саубри заяви, че става дума за малка група хора, които скитат около Уестминстърския дворец и заплашват хората.

Действията на демонстрантите бяха осъдени от британското правителство, а група от над 60 депутати написаха писмо до директора на Скотланд Ярд с цел да изразят опасенията от влошената ситуация по отношение на сигурността около сградата на парламента. "Жълти жилетки" излязоха в събота на демонстрация в Лондон и Манчестър, припомня Франс прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase