снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Apple Inc. Тим Кук е получил най-високия си годишен бонус досега - за фискалната 2018 г., след като производителят на iPhone отчете през миналата година рекордни приходи и печалба, а пазарната му стойност временно мина 1 трлн. долара, предава Bloomberg.

Кук е получил бонус за 12 млн. долара за годината, приключила на 29 септември, съобщи базираната в Калифорния компания. Той също така е получил заплата в размер на 3 млн. долара и акции на стойност 121 милиона долара от 10-годишната му премия акции. Така общата сума стига 136 млн. долара, което включва допълнителни привилегии около 682 000 долара. Бонусът е свързан с целите за приходите и оперативната печалба, като и двата параметъра са се повишили с 16% спрямо предходната година.

Но повтарянето на този подвиг може да бъде предизвикателство. През миналата седмица Apple разкри по-ниско от очакваното търсене на iPhone в Китай и на други места и намали прогнозата си за приходите за първи път от почти две десетилетия. Съобщението се отрази зле на акциите, които оттогава поевтиняха с 12%.

Четирима други мениджъри на Apple са получили бонуси от 4 млн. долара, като общото им възнаграждение достига около 26,5 милиона долара, в което се включват бонуси по заплата и предоставяне на акции. Част от заплащането е свързано с цели по цените на акциите, докато останалата част важи, докато лицето остане на работа в компанията.

Целия материал четете в Investor.bg

 

Коментари Напиши коментар

22

Ха ха

преди 5 месеца

Шефът на Apple се облажи за Коледа – $12 млн. - Епъл го закъсва яко.

ОБЕДИНЕТЕ ГИ ТИЯ НОВИНИ ЗА ЕПЪЛ.

що трябва да ги четем на части?

21

онзи

преди 5 месеца

горд съм, че през живота си не съм дал и 1 лев в касичката на Епъл.
яд ме е, че не хванах рано балона, който се наду с акциите им.

така че сме квит - нито аз на тях, нито те на мене.

20

ШМАТКА

преди 5 месеца

Божкее ,миличкият ми той -само 12милиончета! Ами че той си е направо бедняк! Я виж у нас направо милиарди си откраднаха нашите гербери за новата година