снимка: Ройтерс

Фотографът Ник Уинке преглеждал интернет форуми, когато попаднал на оплакване, което го притеснява: на някои определени смартфони на Samsung Electronics потребителите нямат възможност да изтрият приложението на Facebook, пише Bloomberg.

Уинке купува своя Samsung Galaxy S8, базирано на Android устройство, което пристига с вече инсталиран Facebook, когато е пуснато на пазара през 2017 г. Той е ползвал приложението на социалната мрежа, за да се свърже със стари приятели и да споделя снимки на пейзажи, както и кадри на сиамската си котка. Но не искал да се ангажира с Facebook прекалено. Мъжът се опитва да премахне програмата от телефона си, но написаното се оказва вярно – невъзможно е. Фотографът открива само опция за „изключване“ и не е наясно какво точно означава тя.

"Напълно ме озадачи фактът, че ако искам напълно да се отърва от Facebook, той по същество ще си остане на моя телефон, което предизвиква повече въпроси“, коментира Уинке в интервю. „Могат ли да следят информацията ти, локацията или каквото друго правят? Ние потребителите трябва да можем да кажем какво искаме и какво не искаме на нашите продукти".

През изминалата година потребителите станаха по-бдителни за своите дигитални права и по-внимателни по отношение на неприкосновеността на личния живот, след като бяха направени разкрития за практиките на Facebook за споделяне на потребителски данни и след като регулаторите започнаха да прилагат по-засилен контрол върху събирането на онлайн данни.

Някои хора изтриха акаунтите си в социалната мрежа в знак на протест срещу пропуските на компанията, докато други просто искат да се уверят, че имат опцията да го направят. Много потребители на телефони с операционна система Android започнаха да поставят под въпрос сделката на Samsung да продава телефони с перманентно инсталиран Facebook, а голяма част от тях се оплакват в социалните мрежи.

Как от социалната мрежа коментират темата вижте в продължението на материала в Investor.bg

Коментари Напиши коментар

32

Киро Скалата

преди 4 месеца

Купете си стар телефон с шайба, няма да имате проблеми с ФБ. Обаче остава отворен проблема дали не ви подслушват с СРС, както и опасност от отвличане от извънземни и други такива..

Абе който си страда от параноя, все ще намери причина за притеснение..

31

Анонимен

преди 4 месеца

До Обяснитор
Не знам дали на айфоните може да се деинсталира фейса. Но при тях и без него всичко е под тотален контрол.

30

Обяснитор

преди 4 месеца

Samsung принудени да инсталират такива програми, защото иначе ще им затворят пазара, и телефоните им ще почнат да гърмят или да се запалват без обяснима причина


Програми като ФБ следят хората и събират информация, дори никога да не са си правили профил.
Пообразовайте се малко!