Снимка: Архив, Reuters

Румъния не гледа на Съединените щати като на източник на враждебност. Това заяви днес в Брюксел делегираният министър по европейските въпроси Джордже Чамба запитан каква ще е стратегията на румънското председателство към САЩ. Отношенията между Брюксел и Вашингтон се изостриха след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп.

Според Чамба, чиято страна пое председателството на Съвета на ЕС на 1 януари, между ЕС и САЩ “има много различия, но и много общо”.

“Предвид географското ни положение за нас трансатлантическата връзка е от голяма важност”, посочи министърът, добавяйки, че ролята на САЩ за сигурността на Черноморския регион е жизненоважна.

Министърът добави, че на румънското председателство трябва да се гледа като на възможност за подобряване на сигурността в Черно море.

Чамба увери, че председателството ще се опита да не засилва различията между еврочленките, докато ръководи работата на Съвета, и че ще се води от разбирането, че общите интереси между ЕС и САЩ са повече от различията.

Коментарът дойде само часове, след като говорител на Еврокомисията потвърди, че протоколният статут на дипломатическата мисия на ЕС в САЩ е бил понижен от Държавния департамент на САЩ, както и рангът на европейския посланик Дейвид О’Съливан. Предполага се, че това е станало в края на миналата година, но не се знае точно кога, тъй като нито делегацията на ЕС в САЩ, нито евроинституциите са били информирани.

Европейската комисия съобщи, че разговаря с американската администрация за статута на представителството си във Вашингтон и че очаква той да бъде съблюдаван.
 
Говорител на върховния представител за външната политика Федерика Могерини коментира, че отношенията между ЕС и САЩ се простират далеч извън Брюксел и Вашингтон и са вкоренени в контактите между народите от двете страни на Атлантика.

“Каквито и различия да имаме с американската администрация, ние оставаме естествени партньори и приятели, и това приятелство ще продължи”, заяви говорителят, като се позова на думи на Могерини.

Делегацията на Съюза получи пълен протоколен статут на представителство на национална държава през 2016 г. при президента Барак Обама. Той е бил върнат отново до такъв на представителство на международна организация в края на октомври или през ноември 2018 г.

Германската информационна агенция “Дойче Веле”, която първа съобщи новината снощи, твърди, че промяната ще затрудни достъпа на дипломатите в мисията до официални американски представители и контактите с тях.

Агенцията съобщава, че европейският посланик не е бил канен на важни събития, включително на погребението на президента Джордж Буш. Старшинството на посланика не било спазвано при официални срещи, организирани от Държавния департамент.

Отношенията между ЕС и САЩ се обтегнаха след идването на президента Доналд Тръмп, който оттегли Вашингтон от Парижкото споразумение за климата и от ядрената сделка с Иран и наложи по-високи мита за европейската стомана и алуминий. Тръмп погреба договора за търговия ТИПТИ и заплашва да вдигне митата за внос на европейски автомобили. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase