Снимка: Pixabay

В средата на миналата седмица изпълнителния директор на технологичния гигант Apple уповести, че компанията очаква огромни загуби. Причината за това е спад в продажбите на смартфоните с марка Apple, които някак бяха детронирани от все по-бързо набиращите скорост продукти на Huaweii.

Зад смущаващата новина за слабите продажби на iPhone се крие една по-отрезвяваща истина: технологичният сектор достигна пика на смартфоните - границата, при която всеки, който може да си позволи устройството, вече го има и няма такива нововъведения, които да са достатъчно решаващи, че да карат собствениците да заменят апаратите си с по-нови, както са правели преди, пишат от БТА.

Акциите на Apple поевтиняха с 10 % в четвъртък, когато бе съобщена новината, и това е най-големият спад от 2013 година. Компанията изгуби 74,6 милиарда долара от пазарната си капитализация на фона на една по-мащабна разпродажба сред технологичните компании, които отчетоха най-голямата си загуба от седем години.

Новината на Apple е тревожен сигнал за сектора, казва анализаторът Дан Айвс от компанията за проучвания Wedbush Securities.

А не е само Apple. Търсенето навсякъде е вяло, казва Айвс. Samsung, който отдавна е лидер в продажбите на смартфони, понесе дори още по-тежък удар, като неговите доставки на смартфони спаднаха с 8 % през 12-те месеца до края на септември.

Това накара червената лампа да светне за компании в сектора. Как могат да привлекат обратно интереса на потребителите върху продуктите си и възможно ли е всъщност смартфоните отново да станат максимално релевантни на пазара?

Секторът на смартфоните преминава през значителни препятствия, допълва Айвс. Производителите на смартфони бяха като тийнейджъри и секторът бе превъзбуден. Сега сякаш повече напомнят на възрастни граждани, допълва той.

Технологичните иновации при телефоните се развиват стремително през периода след 2010 година, когато постоянно се случваха нововъведения и подобрения - размери на екрана, резолюция, по-продължителен живот на батерията, все по-добри камери, по-бърза скорост на процесора... Сега, обаче, изглежда, че няма кой знае накъде повече да се тръгне.

Секторът обаче е жертва на собствения си успех. Иновациите започнаха да се забавят около 2014 година, след като Apple вдигна нивото с размера на екрана при моделите iPhone 6 и 6 Plus. Макар телефоните да продължават да се подобряват, нововъведенията по-скоро са частични, като новите техники при светкавиците за и без това отличните камери на телефоните. Това са нещата, които потребителите обикновено не биха забелязали или за които не биха искали да харчат.

След iPhone 6 е трудно да се измислят нови неща, за да продължи вдигането на летвата, казва Айвс.

Понижените очаквани продажби на Епъл, главно заради спада на търсенето в Китай, засилиха опасенията, че втората по големина икономика в света губи набраната инерция. iPhone на цена 1000 долара трудно се продава на китайските потребители, които се притесняват от икономически спад и търговската война със САЩ.

Не помага и четирицифрената цена на луксозните смартфони - 1100 долара за iPhone XS Max и 1000 долара за Galaxy Note 9 на Samsung. Най-луксозният модел Max се продава за 1450 долара в САЩ. Цената расте обратно пропорционално на предлаганите функции - все по-скъпи продукти с все по-малко нововъведения. Повечето потребители твърдят, че ще си купятг телефон едва тогава, когато техният спре да работи напълно.

Анализаторът от IDC Рамон Ламас казва, че цикълът може да удари дъното и отново да има растеж през 2021 или 2022 година, когато започва да приключва животът на телефоните, които хората ползват в момента.

Сгъваеми телефони, малки екрани, които се разгъват като портфейл, за да увеличат размера на дисплея - такива неща може да предизвикат оживление, но те са скъпи и не се очакват по-рано от края на годината.

Нещо друго, което може да насърчи растежа: следващото поколение мрежа - 5G, която телекомуникационните компании в момента изграждат. Очаква се да бъде по-бърза и по-надеждна от сегашната 4G. Първите смартфони, съвместими с 5G мрежата, трябва да се появят тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase