Снимка: pixabay.com

Повечето британци желаят страната им да остане член на Европейския съюз, а тези, които са за напускане, са малцинство, сочат публикуваните днес резултати от допитване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Допитването на социологическата фирма "ЮГав" (YouGov) сред 25 000 души с право на глас, показва, че британците искат сами да вземат окончателното решение по въпроса.

Според резултатите, ако референдум за членството на Великобритания в ЕС се извърши сега, 46 процента ще гласуват за оставане, 39 на сто за напускане, а останалите не са решили, смятат да не гласуват или отказват да отговорят.

Когато хората, които още не са се определили, и тези, които отказват да отговорят, бъдат отстранени от извадката, се получава 54:46 процента в полза на оставането.

Тези резултати са в съответствие с други допитвания през последните месеци, които показват дълбоко разделен електорат, в който мнението леко се е изместило в полза на оставане в ЕС. През 2016 г. британците гласуваха 52:48 в полза на напускането.

Това допитване е поръчано от групата "Вот на народа", която поде кампания за свикване на втори референдум, посочва Ройтерс.

На този фон броят на британците, които получават гражданство на друга държава от ЕС, се е увеличил значително в навечерието на планираното напускане на Обединеното кралство през март, сочи допитване, цитирано от ДПА.

През последните три години се наблюдава осезаемо нарастване на заявленията от британци за получаване на паспорти в Германия, Ирландия, Испания и Португалия.

Много британци са загрижени за бъдещето си и възможността да пътуват и работят в континентална Европа, докато резултатът от преговорите на Великобритания с ЕС за условията на нейното излизане от общността остава несигурен.