Снимка:БТА

Съветът за сигурност на ООН внимателно следи ситуацията в ДР Конго, заяви френският посланик в ООН Франсоа Дьолатр след заседанието при закрити врата, свикано от Франция снощи.

Съветът не разпространи официална декларация, но ще обсъди отново ситуацията в ДР Конго след спорните президентски избори на публично заседание във вторник, 8 януари, предаде Асошийтед прес.
Първите резултати от преброяването на гласовете от вота на 30 декември трябва да бъдат обявени на 6 януари, но има съмнения, че това ще стане.

Избирателната комисия обвини Националната епископална конференция на Конго (CENCO) в подстрекателство към бунт, след като влиятелната организация в тази предимно католическа страна заяви, че предварителните данни сочат ясен победител и призова комисията незабавно да публикува резултатите, "зачитайки истината и справедливостта".

Църквата имаше около 40 000 наблюдатели на изборите. Според изборното законодателство обаче никой друг освен избирателната комисия няма право публично да обявява кой е явният победител. Управляващата партия нарече отношението на църквата "безотговорно и анархистко" и я обвини, че подстрекава към бунт.

Президентът на сАЩ Доналд Тръмп съобщи вчера, че малък американски военен контингент е разположен в Габон за отговор на евентуални изблици на насилие в Демократична република Конго след спорните президентски избори, предаде Ройтерс.

В писмо до лидерите на Конгреса Тръмп заяви, че първите 80 военнослужещи са пристигнали в Габон в сряда, 2 януари. Те ще останат в региона, докато ситуацията със сигурността в ДР Конго стане такава, че присъствието им вече не бъде необходимо, поясни президентът. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase