Снимка: архив, Reuters

Оказа се, че 2018 г. е най-лошото време за инвестиции от 1972 г. насам, но и прогнозите за следващата година не сочат към възстановяване на фондовите пазари.

От компанията Ned Davis Research са направили анализ, цитиран от Bloomberg, в който са разделили активите на осем големи класа – всичко от облигации до акции и стоки. И нито един от тях не е напът да отбележи възвръщаемост през тази година от над 5%. А това е явление, което според анализатора от Ned Davis Research Ед Клисолд не се е случвало от 1972 г. насам. Разбира се, с уточнението, че инвеститорите са претърпявали и много по-големи единични загуби, но по всичко личи, че годината ще остане в историята и то не с добра равносметка.

В момента нищо не „работи“, пише Bloomberg – нито компании с голяма капитализация, нито такива с малка, нито държавни ценни книжа, нито стоковите пазари или недвижимите имоти. Трендът при повечето основните активи е надолу, а малкото, които са нагоре, са с минимална възвръщаемост.

И именно това е уникалното от историческа гледна точка, защото обикновено, когато нещо се срива, друг актив е на върха. По време на финансовата криза през 2008 г. облигациите се представяха добре. През 1974 г. на фокус бяха борсово-търгуваните стоки. През 2002 г. беше секторът на недвижимите имоти, а през 2018 г. липсва актив, който да се представя значително по-добре от останалите.

Поглед към големите пазари

На Wall Street водещият бенчмарк Dow Jones е изтрил 5,67%* от стойността си от началото на годината. При широкия показател S&P 500 спадът е с 6,43%, а при технологичния Nasdaq – с 4,66%.

Dow и S&P 500, които се намират в територия на корекция, са напът да отбележат най-лошото си представяне през декември след Голямата депресия през 1931 г., отчитайки спад съответно с над 8 и над 9% през този месец.

Изминалата година бе първата, в която инвеститорите започнаха да прибират натрупаните печалби, след като големите централни банки предприеха невиждани стимулиращи пазарите мерки.

„Множество фактори повлияха негативно на сентимента, но в основата бяха протекционистичните мерки предприети от администрацията на американския президент Тръмп (основно спрямо Китай) и продължаващото покачване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ”, коментира Даниел Димитров, изпълнителен директор на Реал Финанс. Той пояснява, че в началото засегнати са били пазарите на страните, ориентирани към износ на стоки към развитите страни, в това число и към САЩ.

„Без съмнение  можем да кажем, че търговията през 2018 г. не се развиваше според плановете на по-голяма част от инвестиционните анализатори в световен мащаб“, коментира за Investor.bg и Бончо Иванов, който е индивидуален инвеститор. Той също потвърждава, че през 2018 г. няма клас активи, който да предоставя сигурно убежище за инвеститорите.

Фондовите борси в Европа също се представиха изключително негативно през годината, като лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа над 11%, германският DAX – над 18%, а на борсата във Франция CAC 40 се понижи с над 12%.

Европейските пазари отчитат спадове между 15 и 19% поради специфични за всяка страна проблеми. Във Великобритания инвеститорите са притеснени от продължаващата несигурност около Brexit. Във Франция вече месец продължават протестите срещу политиката на Макрон. Най-голямата европейска икономика – германската, бе ударена от негативите, които следват автомобилния сектор. Италианското правителство е в конфликт с Европейската комисия относно приетия дефицитен бюджет.

Вижда се че негативните новини преобладават и това неминуемо се отразява на цените на рисковите активи.

Продължението на материала четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase