Горе (ляво-дясно): кап. Качорин, ст. серж. Инджов, ст.лейт. Саръев; долу (ляво-дясно): редник Киров, мл. серж. Петров

Днес се навършват 15 години от атентата, при който камикадзе атакува с камион-бомба базата ни в Кербала. На тази дата през 2003 г. българският контингент в Ирак дава първите си жертви, в резултат на атака срещу база "Индия".

В рамките на 15 минути, между 12:45 и 13.00 часа местно време, са извършени три координирани нападения от самоубийци с коли-бомби.

Впоследствие става ясно, че при атаката са загинали четирима българи - командир на рота капитан Георги Качорин, младши сержант Антон Петров, командир на отделение, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров - мерач, а други 27 души са ранени. На следващия ден въпреки положените грижи в болницата в Багдад, умира пети български военен - лейтенант Николай Ангелов Саръев.

На 28 декември 2003 г. военнотранспортен самолет излита за Ирак, за да прибере телата на загиналите и някои от ранените.

22-ма от ранените при атентата срещу българската база "Индия" в Кербала са транспортирани във ВМА. Леко ранените остават в Ирак. Други 5-има българи са транспортирани в болницата в "Ландщул" в Германия.

15 години след атентата в Кербала близки, колеги и приятели на офицерски кандидат Антон Петров се събират на гроба му в Русе. По време на церемонията ще бъде отдадена почит към паметта и на останалите четирима войници, загубили живота си по време на мисията.

Възпоменанието ще започне от 11.00 ч. в гробищен парк "Чародейка". На церемонията ще присъства и командирът на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase