Снимка: Reuters

Британската полиция е задържала снощи двама души в графство Съсекс за "криминално използване на дронове" във връзка с неразрешените полети на малки безпилотни самолети, довели до парализиране на лондонското летище "Гетуик" през последните два дни, предаде Ройтерс и БТА.

Аеропортът южно от Лондон - вторият най-натоварен във Великобритания, бе частично отворен вчера сутрин след принудително затваряне за 36 часа, което провали коледните планове на над 100 000 пътници.

Очакваше се през деня да бъдат обслужени 700 авиорейса, но снощи администрацията отново закри пистата и цялото летателно пространство след съобщения за нова поява на дрон над тях.

20 полицейски отряда участваха в търсенето на злосторниците, управляващи дистанционно безпилотните самолетчета. В момента летището е отворено, но по преценка на ръководство ще са необходими няколко дни за възстановяване на пълноценната му работа.

В съобщението на полицията се казва още, че разследването на случая продължава. Добавя се, че се използват "серия от тактически средства", за да се предотвратят нови набези на дронове.

До м.г. "Гетуик" се смяташе за най-оживеното пътническо летище с една писта, но бе изпреварено от аеропорта в Мумбай, Индия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase