Снимка: БТА

Австрийската полиция съобщи първите официални информации за стрелбата вчера по обяд в центъра на столицата Виена, при която бе убит човек, а една от простреляните жертви все още е с опасност за живота.

Както коментират наблюдатели, очевидно става дума за разчистване на мафиотски сметки.

Още по темата
Полицията е разпитала като свидетел третия човек, който е бил в ресторанта заедно с двете жертви непосредствено преди престрелката, но е останал невредим.

Според моментното състояние на разследването вчера тримата са напуснали ресторанта, в който са обядвали, към 13.30 ч. (14.30 ч. българско време), когато въоръжен мъж е стрелял неколкократно в тях на улицата. Владимир Р., 32-годишен, е починал на място, 23-годишният му придружител е тежко ранен. Убиецът успял да избяга.

Третият мъж от групата, на 29 години, е бил разпитан, съобщи говорителят на виенската полиция Даниел Фюрст. Той не разкри неговата самоличност, нито уточни по какъв начин е свързан с убития и ранения.

Полицията е потвърдила съмненията, че стрелбата е свързана с мафиотски разчиствания на сметки. "В момента изводът е, че деянието е свързано с организираната криминална престъпност в района на Западните Балкани", се казва в официално съобщение.

Още снощи, съобщиха австрийските медии, в Сърбия и Черна гора са се появили информации, че жертвите са от един и същи клан, който носи името на квартал в Котор. От години кланът води истинска война с друг клан, наречен на друг квартал в черногорския град.

Убитият, съобщи Австрийското радио и телевизия, позовавайки се на съобщения на сръбския вестник "Вести", е бил осъден миналата година в Белград за фалшифициране на документи. Преди това той е бил осъждан в Черна гора за незаконно притежание на оръжие.

Електронното издание на "Вести" съобщи днес, позовавайки се на полицейски източници в Черна гора, че убитият е бил освободен от затвора на 7 декември, където е лежал за бомбен атентат. В средата на миналата седмица той е тръгнал от Черна гора за Виена.

Според виенската полиция убитият е бил прострелян смъртоносно с два изстрела - в главата и в гърдите. Състоянието на втория ранен е стабилно, той е син на бившия ръководител на черногорската мафия в Нови Сад, столицата на сръбската автономна област Войводина. И бащата, и братът на простреляния са били убити при разчистване на мафиотски сметки, съответно в Нови Сад през 1999 г. и в Белград 2015 г., съобщи черногорският електронен портал Аналитика.

По описания на очевидци, които са се намирали на местопрестъплението, стрелецът е 30-годишен мъж, висок 185 см, с тридневна брада, говорещ славянски език.

Според специалисти причината за поредицата от кървави разчиствания на сметки между двете мафиотски групи от Котор, които през последните години са били извършвани в Белград, са сделки с наркотици. Както са съобщили сръбски медии в началото на годината, единият от двата клана е скрил през 2014 г. в жилище във Валенсия около 200 килограма кокаин от Южна Америка.

Вероятно информацията за това е достигнала до членовете на другия клан и те решили да откраднат наркотика. Малко след това се е стигнало до кърваво разчистване на сметки, най-напред във Валенсия, след това в Черна гора и Сърбия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase