снимка: Ройтерс

Американската авиокосмическа компания Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) на Илон Мъск е напът да привлече инвестиции за 500 млн. долара при оценка от 30,5 млрд. долара, пише The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници.

Базираната в Халхоум, Калифорния, компания ще набере капитала от съществуващи акционери и новия инвеститор Baillie Gifford & Co., твърди един от източниците. Шотландската компания за управление на инвестиции е един от най-големите инвеститори в друга компания, управлявана от Мъск - Tesla Inc., с дял от около 7,6%, според S&P Global Market Intelligence.

SpaceX и инвеститорите са се договорили за условията за финансиране, но парите все още не изплатени на компанията. SpaceX може да обяви сделката до края на годината, твърди медията.

Инвеститорите на SpaceX ще платят по 186 долара на акция за нова ценна книга в последния кръг от финансиране. Това е с около 10% над цената от 169 долара на акция, платени по време на последното засега финансиране от април, показват данните на SpaceX, събрани от частната фирма за анализи Lagniappe Labs.

Включвайки този кръг, SpaceX е набрала около 2,5 млрд. долара капиталово финансиране според Dow Jones VentureSource. През миналия месец тя е набрала 250 млн. долара чрез първата си продажба на облигации с висока доходност.

SpaceX и Baillie Gifford отказват коментар по темата.

За какво ще вложи средствата SpaceX вижте в продължението на материала в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase