Снимка: Reuters, архив

Белгийският премиер Шарл Мишел подаде оставка 10 дни, след като коалиционния му партньор от крайнодясната Нов фламандски алианс го напусна заради Глобалния пакт за миграцията на ООН.

Министър-председателят обяви тази вечер, че отказва поискания от опозицията вот на доверие и че ще представи пред краля оставката си.

Това стана, след като партиите на фламандските и валонските социалисти, подкрепени от зелените, внесоха в парламента искане за вот на доверие преди гласуването на бюджета.

“Намирам, че призивът ми не беше подкрепен и си вземам бележка от ситуацията. Реших да подам оставка и ще информирам незабавно краля за това”, заяви Мишел минути, след внасянето на искането за вот на доверие в парламента тази вечер.

Трите опозиционни партии се съмняват, че правителството на Шарл Мишел ще може да изпълнява бюджета, като кабинет на малцинството.

Искането на доверие беше внесено, след като премиерът предложи вместо да се гласува бюджет за 2019 г, разходите до редовните избори през май да се харчат в размера от тази година. Той обеща на левите партии мерки за намаляване на енергийните сметките и на данъчната тежест за гражданите. Според опозицията обаче такава стратегията с харченето на месечни бюджети е нереалистична, защото кабинетът ще трябва да иска от одобрение за разходите на държавата от парламента месец за месец.

Правителството загуби мнозинството си в парламента след раздялата с фламандските националисти, които са най-голямата група в парламента.

Белгия е в политическа криза от 9 декември, когато коалиционният партньор на правителството Нов фламадски алианс оттегли министрите си заради несъгласие с решението на останалите партии в управляващото мнозинство с подкрепата на Глобалния пакт за миграцията на ООН.

Тогава Мишел прие оставките на военния, вътрешния и финансовия министър и на двама държавни секретари и заяви, че ще управлява с правителство на малцинството. Той подкрепи от името на Белгия пакта и назначи нови министри от останалите партии в управляващата коалиция.

Сега белгийският крал Филип Втори ще реши дали да приеме оставката на Шарл Мишел и ще посочи името на политик, който ще се опита да състави ново правителство.

Мишел ще обсъди с краля дали след 40 дни да бъдат насрочени предсрочни избори или временно правителство ще продължи да управлява до редовния парламентарен вот на 26 май, който ще се проведе заедно с евроизборите. До момента социалистите и зелените не са заявявали намерение за организиране на предсрочен вот, чието насрочване е правомощие на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase