Снимкa: Reuters, архив

Белгийското правителство загуби парламентарното си мнозинство, след като министрите от фламандската националистическата партия N-VA напуснаха четирипартийната управляваща коалиция в събота.
N-VA е най-голямата парламентарна група в Камарата на представителите на белгийския парламент.
 
Правителството ще продължи да работи като кабинет на малцинството, съобщи премиерът Шарл Мишел в изявление към гражданите, направено в 22,30 ч местно време снощи. В него той съобщи, че приема оттеглянето на фламандските националисти и им благодари за досегашните усилия.
 
Лидерът на крайно дясната N-VA Барт де Вевер напусна извънредното правителствено заседание, което трябваше да прецизира позицията на Белгия по Пакта, започнало в 20 ч снощи само 30 минути след началото му. По-късно, на пресконференция, на която присъстваха и петимата членове на кабинета от партията, той обвини Мишел, че ги принуждава с позицията си да излязат от управлението, тъй като неприемането на декларацията за миграцията на ООН е черта, която не могат да престъпят.

Още по темата

Националистите от N-VA смятат, че платформата за международно сътрудничество за миграцията на ООН ще поощри пристигането на повече имигранти в Европа и ще подкопае усилията на Белгия да държи твърда политика срещу нелегалната миграция.
 
Премиерът Мишел съобщи, че е назначил временни заместници на местата на напусналите и, че ще пътува днес за международната конференция в Мароко, където ще бъде приет Пактът, за да го подкрепи от името на Белгия.
 
Следващата седмица премиерът ще води консултации в парламента за бъдещето на правителството, в което остават две либерални и една християн-демократическа партии.
 
Според наблюдатели е малко вероятно да бъдат насрочени предсрочни избори преди редовните през май и правителството ще продължи работа като кабинет на малцинството.
 
Назначаването на нови министри на мястото на напусналите обаче ще отнеме време, тъй като според белгийската конституция в кабинета трябва да има равен брой представители на фламандската и френскоезичната общност.
 
В правителството N-VA държеше влиятелните постове на вътрешния, финансовия и министъра на отбраната, заемани досега от Ян Ямбон, Йохан ван Овертвелт и Зандер Луунес, както и позициите на държавни секретари за миграцията, за борбата с бедността, заемани от Тео Франкен и Зухал Демир.
 
N-VA оттегли министрите си, след като премиерът Мишел успя да осигури в четвъртък широка подкрепа на останалите партии в Камарата на представителите за Пакта. Той се обърна към депутатите, след като националистите отказаха да се присъединят към виждането на останалите в управляващата коалиция. Така той успя да овладее кризата, заплашваща падането на правителството, като поиска парламентът да потвърди позицията за подкрепа на Пакта.
 
През септември от трибуната на Генералната асамблея на ООН Шарл Мишел обяви, че Белгия застане зад Пакта.
 
До момента 6 европейски държави, сред които и България, са заявили, че няма да подкрепят Глобалния пакт за миграция на ООН. Първа Австрия, която държи в момента председателството на Съвета на ЕС, обяви в края на октомври, че не възнамерява да гласува за декларацията. Подобни заявления направиха още Унгария, Полша, Чехия и Хърватия. Европейската комисия призова във вторник всичките си членове да застанат зад Пакта, който беше изготвен по инициатива и с активното участие на ЕС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase