Снимка: БТА

Германската канцлерка Ангела Меркел пристигна в Мароко, за да участва в конференцията на високо равнище, на която се очаква да бъде приет Пактът на ООН за миграцията, предаде ДПА.

Още по темата
Меркел планира първо да се срещне с мароканския крал Мохамед Шести тази вечер и да вечеря с премиера Саад-Един ел Османи.

Германското правителство очаква да бъдат обсъдени двустранните отношения и регионалните проблеми, особено политиката към миграцията.

Утре сутринта канцлерката ще произнесе реч за приемането на спорния пакт, преди да отлети обратно за Берлин.

Документът е първият, определящ насоки за по-добро справяне с глобалната миграция. Пактът включва 23 цели за подобряване на международната миграционна политика, справяне с нелегалната и неорганизирана миграция и повишаване на сигурността на миграцията.

Документът е необвързващ и подчертава суверенитета на страните членки, но някои се опасяват от подкопаване на националния им суверенитет. Сред правителствата, отхвърлили пакта през последните седмици, са Австралия, Австрия, България, Израел, Чехия, Полша, Унгария, Словакия и Швейцария.

Една от управлявалите досега партии напусна правителството на Белгия заради намерението на премиера да подпише пакта, припомня ДПА.

Германският външен министър Хайко Маас отправи в интервю за сп. "Шпигел" критики срещу страните, противопоставили се на приемането на Пакта за миграцията. Той заяви, че подобни решения помагат на тези, които "водят злонамерени дезинформационни кампании против пакта". Документът "за пръв път предлага международна рамка за контрол, организиране и регулиране на миграцията", добави той.

Самият Маас е обвинен, че германското правителство твърде късно е уведомило парламента за пакта, което засилва позициите на критиците на документа в самата Германия, отбелязва ДПА.

По данни на ООН в света е имало 258 милиона мигранти през 2017 г. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase