снимка: Ройтерс

Очевидно най-голямата в света социална мрежа няма да може да се отърве от скандалите през цялата 2018 г. Facebook Inc. е позволявала на някои компании, включително Netflix и Airbnb, да имат достъп до списъците с приятели на потребителите, след като е прекъснала достъпа до тези данни за повечето други приложения около 2015 г., става ясно от документи, публикувани в сряда от британски депутат, разследващ фалшивите новини и социалните медии.

Още по темата

223 страници вътрешнофирмена комуникация в периода между 2012 г. до 2015 г. между високопоставени служители, включително и основателя и главен изпълнителен директор Марк Зукерберг, предоставят нови доказателства за предишни твърдения, че Facebook е избрала любими компании и е имала отчасти антиконкурентно поведение, коментира Ройтерс.

В долната част на всяка страница има надпис "Confidential" или "Highly Confidential", но от тази сряда тези документи на американската онлайн мрежа може да бъдат намерени на уебсайта на британския парламент. Комисията по цифровите технологии, културата и медиите го е публикува през деня.

Парламентаристите разследват как групата се занимава с личните данни на потребителите. А според Деймиън Колинс, председател на комисията, документите показват, че калифорнийският концерн не защитава поверителността на своите потребители. 

Причината за разследването е скандалът около обявилата фалит британска консултантска компания Cambridge Analytica. Тя е създавала профили на интернет потребители за своите клиенти, чрез които рекламодателите да подготвят реклами. Cambridge Analytica е получила незаконно достъп до данните на 87 млн. потребители на Facebook. Приложение, мини-програма, използвана от някои потребители на Facebook, не само е събирала данните за тях, но и за техните приятели в мрежата. Повечето от тези приятели никога не са давали съгласието си за това.

Вижте целия материал тук 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase