Снимка: Булфото, архив

Годината беше добра за хотелиерството и туризма. България беше посетена от повече от 9,1 милиона туристи, като общо посетилите ни по различни поводи чужденци са над 16 милиона.

Приходите са от порядъка на 3,2 милиарда – ръст от близо 5%, похвали се Бранимир Миланов - един от председателите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) пред БНР.

Още по темата

Според него европредседателството през първата половина на годината е дало "сериозно отражение" в развитието на туризма и за в бъдеще.

Столицата също е по-пълна през уикенда, благодарение на нискотарифните полети до София, отбеляза той.

"СПА-хотелите и другите СПА-дестинации са обект на по-голямо посещение от страна на българи, отколкото на чужденци. Това е радващо, защото българинът посещава родните си места и използва природните дадености на нашата страна и не отива в чужбина, което е показателно за нивото на услугите и на предлаганите хотели", отбеляза Миланов.

Над 130 училища обучават хора в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, а според Миланов заплащанията в сектора са "вече доста високи и привлекателни".

Въпреки това много кадри предпочитат реализация зад граница. 

Хотелите се развиват много добре и в технологично отношение, отчете Бранимир Миланов, подчертавайки, че условията за развитие на хотелиерския бизнес също стават все по-добри.

Професор Стоян Маринов от Икономически университет във Варна също оцени годината като "добра".

Той обясни, че проблемът с кадрите не е от вчера и не е проблем само на България, а на всички дестинации, включително САЩ, страните от Западна Европа и конкурентите ни от Гърция и Турция.

"Миналата година ние изнесохме около 6 000 младежи да работят в туризма в други страни. Ако в България изпълнителските кадри – рецепционисти, сервитьори и обслужващ персонал, работят за около 700-800 лв., например в Турция и Гърция същите заплати, но са в евро. Но има и един друг момент - разходите там са много по-големи", каза Маринов.

Той допълни, че всяка година прави допитвания до негови студенти и голяма част от тези от тях, които са били в конкурентни дестинации, вече са склонни да останат в България.

"Казват: Да, в Австрия получавам, примерно, 1000 евро, но билетчето ми за транспорт струва 3 евро и когато
приспадна разходите по издръжка, се оказва, че не съм спечелил толкова много", обясни Маринов.

Основният конкурент са САЩ – студентите инвестират около 2500 долара, за да работят три месеца, допълни той.

Според него износът на родни кадри се компенсира с кадри отвън. Една част от тях не са на необходимото равнище.

"Доста обекти работиха с по-малко персонал, отколкото би трябвало. Напрежението се повишава, а това изнервя работодателите и началниците. Всичко това води до влошаване на условията на труд и оценката за недобро отношение", коментира Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase