Снимка: Pixabay

29 юли 2017 – уредите LIGO-VIRGO на лабораториите във Вашингтон и Луизияна напълно откачат.

Засекли са нещо чудовищно – сблъсък на две супермасивни черни дупки. Едната 50 пъти по-голяма от нашето Слънце, а другата 34, съобщава BBC.

Тяхното сливане образува огромен обект, 80 пъти по-голям от нашата звезда, а силата на Гравитационните вълни, които сблъсъкът излъчва са изключително силни, че LIGO-VIRGO успява да ги засече на 5 милиарда светлинни години от тук. Това, всъщност, е най-мощното сливане на черни дупки досега.

Заедно с това откритие, учените разглеждат и още три забравени случая на сблъсъци между черни дупки и също така един неточен "кандидат".  А преразглеждането на данните, събитията в Космоса, които са излъчили гравитационни вълни стават 11 – 10 сливания на черни дупки и един сблъсък на неутронни звезди.

Но защо учените съобщават за тази чудовищтна черна дупка чак сега?

Оказва се, че няма за какво да се притесняваме. Тя няма да ни погълне – прекалено далеч е. Учените обаче не са оповестили нейното съществуване, защото са искали да се уверят, че всичко в откритието им е наред.

Те проверили дали уредите са наред, дали събитието е засечено и от други технологии и дали изчисленията им са били правилни.

Засичането на гравитационни вълни е наистина значимо за астрономите. То дава много отговори на въпроси, които те си задават десетки години – колко черни дупки може да съществуват на едно място или какво всъщност се случва, когато времето и пространството се разкъсват. LIGO-VIRGO от своя страна е най-чувствителният уред, който може да засича тези вълни. Работил е три пъти – през 2015, 2016 и 2017 г.

Когато засича първите си гравитационни вълни през 2015 г. уредът носи на създателя си Нобелова награда. 

Сега, LIGO-VIRGO отново е потънал в дълбокия си сън. Ще бъде събуден отново след година, когато ще е два пъти по-мощен, а отрикването на гравитационни вълни ще е всекидневие, а не събитие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase