Снимка: Facebook

Има ли опасност за енергийната система и как може да се реши проблемът с въглищните централи, без да се отдалечи България от пътя си в борбата с глобалното затопляне и опазването на околната среда?

Миньори и енергетици от Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток" вчера протестираха в центъра на София. С шествие те преминаха покрай ресорните министерства и поискаха държавата да им гарантира работата в комплекса, който е пред финансов колапс.

Още по темата

Те се опасяват, че заради ограниченията на допустимото замърсяване с въглеродни емисии ще останат без работа.

"Българските потребители не бива да се притесняват, тъй като не е толкова лесно държавата ни да остане без ток. Без наличието на въглищните централи в Югоизточна България обаче електроенергийната ни система трудно би могла да се справи както с мощностния, така и с енергийния баланс", коментира в студиото на "България сутрин" бившият директор на Електроенергийният системен оператор /ЕСО/ Валентин Колев.

Той уточни още, че проблемът е, че няма алтернативни централи, чрез които да можем да възпроизведем тази електроенергия.

Вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери протестиращите, че държавните Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток" ще продължат да работят нормално. Тя уточни още, че се очаква към тях да се получи безсрочно изключение от новите екоправила.

"Причините за протестите на миньорите и енергетиците са много по-дълбоки, те не са вследствие на случилото се само през последната година. Проблемът е, че трябва да бъдат направени реформи в енергетиката. Очевидно е, че животът на тези централи е към своя край и е време понятието "справедлив енергиен преход" да се въведе и у нас. А хората не бива да се страхуват от него", отбеляза Тошко Тодоров от сдружение "За Земята".

Пред Bulgaria ON AIR експертът по устойчиво развитие Боян Рашев пък коментира, че не разбира защо всички смятат политиките, водени в Брюксел, за неизбежни.

"Както всяка друга политика, така и тази подлежи на промяна. И аз съм сигурен, че това ще се случи. Просто реалността го налага. Няма как в България да се случи това, което става в Германия или Холандия например. Те заместват въглищните с газови централи. Това обаче толкова много би оскъпило цената на тока, че крайното въздействие върху околната среда ще бъде негативно", каза той.

По думите му колкото по-евтини са тока и газа, толкова по-чиста е околната среда в града.
 

Коментари Напиши коментар

26

boyko.uzunov

преди 4 години

Ето кой е против Белене - реализирането на тая централа ще заличи и Мариците и фотоволтаиците ...

25

V

преди 4 години

Ами нали дадоха студения резерв на Ахмед Доган .Много ясно че мариците ще умрат ;)Трябваше да се даде алтернатива преди да се затварят мариците ;) Сега Доган ще забогатее а народа ще мре .Мафията герб е вредна за този народ ;)

24

Анонимен

преди 4 години

След седмица се очакват новите технологии на реформаторския блок, сдс, дсб, дабъларите и още няколко НПО-та като тях. Ядреният синтез е напреднал толкова, колкото смартфоните, казват компетентно мартиндимитровците. мартиндимитровците са за спиране не само на белене, но и на Козлодуй. Могат да останат само американските централи и само вятърните мелници на чуждестранните гости. Само седмица до големия пробив, до големия бум на технологиите.