От 2015 г. Йемен е в разрушителна гражданска война. Резултатът - около 85 хиляди деца под пет-годишна възраст са загинали от глад и болести.

Оценката е направена от международната хуманитарна организация "Спасете децата". А според ООН средната смъртност при така нареченото тежко остро недохранване е засегнала повече от 14 милиона души, предаде Bulgaria ON AIR.

18 ноември 2018 година – 4 години след началото на кървавия конфликт между Иран и Саудитска Арабия – десет годишната Назиха Халеб постъпва в болница. Момичето е ранено тежко, след като домът ѝ в пристанищния град Ходейда е разрушен при въздушен обстрел.

Три от сестрите ѝ загиват на място. Почерненият им баща ще помни вечно фаталния ден, в който домът и животът на семейството му са разрушени безвъзвратно.

В последните дни Ходейда е арена на интензивни бойни действия. Самолети на оглавяваната от Саудитска Арабия военна коалиция, която подкрепя правителството на президента Мансур Хади, са извършили повече от 10 въздушни удара по позиции на бунтовниците Хути - поддържани от Иран.

Поредната ескалация идва на фона на призиви за прекратяване на кървавия конфликт. Хуманитарни работници молят за помощ, за да отговорят на нарастващия брой случаи на глад в страната. В някои райони хората са принудени да ядат листа, за да оцелеят.

Йемен е най-бедната арабска страна. Тя е изправена пред тежка хуманитарна криза, докато се превръща в основна конфликтна зона в рамките на противопоставянето между Саудитска Арабия и Иран.

Признаци за край на конфликта обаче няма. Войната е отнела живота на над 10 000 души, довела е до разселването на 2 милиона души и е докарала 28-милионното население на прага на глада.

П

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase