Унгарците искат европейски прокурор, затова и организацията "Алианс срещу корупцията" събира подписи за идването му. Будапеща обаче е против разследвания, водени от независим прокурор, назначен от Брюксел.

Андраш Хорват от организацията "Алианс срещу корупцията" обяснява, че в Унгария много от европейските средства, които идват, се крадат, а в страната няма институция, която да се заеме с този проблем.

"Подкрепям назначаването на европейски прокурор в Унгария, защото ако нищо не се случи, крадците ще си останат на свобода", казва друга жена пред "Deutsche Welle".

ОЛАФ вече разследва проект в унгарското село Тюкод. Има подозрения, че проект за насърчаване на туризма е бил сериозно оскъпен. Тук са издигнати 11 дървени кули, всяка от които на стойност 70 000 евро.

Скъпите дървени кули би трябвало да насърчават туризма в района, но наоколо няма нито ходел, нито ресторанти. В селото това е тема табу.

"За хората тук няма никаква полза от тези кули. От тях са спечелили само хората, заети с проекта", казва един жител на Тюкод, който крие лицето си.

Тези кули се оказват доста популярни в Унгария. В цялата страна има над 100. Журналистът, който е разкрил случая, е бил добавен в черен списък на унгарското правителство.

Корупцията става все по-сериозен проблем в Унгария. Според последната класация Унгария е на 66-о място в списъка на "Transparency International", наравно със Сенегал.

Според някои европейските фондове са още по-голяма предпоставка за корупция. Но дали е така?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase