Снимки: Reuters

"Ние сме НАСА - и след 60 години, тепърва започваме!", съобщава гласът на Майк Роу във видео, което съобщава новите вселенски ширини, които се отварят пред космическата агенция.

От клипа става ясно, че НАСА има намерение да се върне на Луната. И да остане там за дълго. Върху повърхността на земния спътник ще бъде изградена база, където астронавтите да правят своите изследвания. Тя ще бъде използвана и като първа спирка на другата цел на правителствената организация – Марс.

В целите, които НАСА си е поставила, е включено пътешествие до Червената планета, а може би и отвъд нея. До 2020 и на Луната и на Марс ще бъдат изпратени апарати. А десетилетие по-късно – и хора.

От 1972 година, когато е изстрелян Аполо 11, човешки крак не е стъпвал на повърхността на спътника. А след като множество конспирации твърдяха, че САЩ така и не е успяла да стигне Луната се роди и въпросът – защо?

Как толкова години по-късно втора мисия до Луната няма? Дали това не потвърждава, че голямата крачка на човечеството е била заснета в студи?

Отговорът е прост – до сега по-голямата част от финансите на НАСА бяха вложени в Международната космическа станция и изработването на сателити и сонди, които да изследват Космоса. Постепенно интересът към най-близкото до Земята тяло спадна.

Новите цели на НАСА идват след Space Policy Directive 1, закон, който Доналд Тръмп подписа, нареждайки организацията да търси външни спонсори за да може американски гражданин отново да стъпи на на Луната, този път "не само да забие знаме и да остави следи в прахта, а да изгради система, която да бъде използвана за бъдещи анализи и пътуване до световете отвъд".

Интересно е, че в помощ на НАСА се притичва руската Роскосмос. Двете заедно ще си сътрудничат за изграждането на бъдещата база, макар двете държави да не са в добри отношения.

Плановете им напълно съвпадат. Според Евгений Миркин, зам.-генерален директор на Ракетно-космическата организация, руски космонавти ще стъпят за пръв път на Луната през 2030 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase