Снимка: Reuters

Общ преглед

Отрезвяваща картинка се откри пред очите на жителите на остров Капота, Индонезия – мъртъв кит изплува от морето, а в стомаха му бяха открити над 6 килограма пластмаса.

При аутопсията, експерти от WWF разкриват, че в деветметровият бозайник е имало 115 чаши за кафе, 4 пластмасови бутилки, 25 торбички, 2 джапанки и още хиляда разнообразни предмети.

Още по темата

Случаите на морски обитатели, които умират в следствие на замърсяването с пластмаса зачестяват – те са три пъти повече в последните години. През юни още един кит изплува на брега на Тайланд, а в стомаха му бяха открити близо 80 торбички или общо 8 килограма материал, който не позволявал на животното да се храни.

Според изследванията, хиляди морски обитатели умират всяка година от натравяне с пластмаса, но хората страдат също.

С приемането на рибна храна, в човешкия организъм също попадат вредни вещества. На година, в тялото ни се натрупват близо 11 хил. пластмасови фибри.

Най-много боклуци идват от реките в Африка и Азия, но виновни за ситуацията са всички. По настояване на еколозите в много държави се въвежда ограничение на използването на пластмаса – забраняват се торбичките, чашите и сламките. Но това е едва началото. Според експертите, ако не се заемем с проблема сериозно, до 2050 година, в океаните ще има по-голямо количество пластмаса, отколкото риба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар