Снимка: Pixabay

Кои са глобалните катастрофи, които ни застрашават? Ще изчезне ли човечеството?, Ще дойде ли краят на света такъв, какъвто го познаваме? Това са все въпроси, който хората често си задават.

Истината е, че никой не е напълно сигурен как ще се развият събитията дори и в близкото бъдеще, но учените от фондацията Global Challenges публикуваха годишния си доклад със сценарии, които поставят човечеството под риск, ако то не се съвземе.

"Всеки ден ни тормозят познати заплахи – самолетни катастрофи, канцерогени в храната, ниски нива на радиация и т.н. Но отричаме тези, които наистина ни застрашават – бързо развиващите се технологии и риска да преминем екологичните граници. Те може да ви изглеждат неправдоподобни, но нашето експертно мнение е, че дори един такъв инцидент, може да причини глобална катастрофа", пише в увода на изследването от 80 страници Мартин Рийс, астроном от университета в Кеймбридж.

Според доклада, сценариите, които ни застрашават са: ядрена зима, биологични оръжия, промени в климата, екологичен колапс, пандемия, удар от астероид, ужасяващо изригване на вулкани и изкуствен интелект.

А сценариите за човечеството са три. В първия, 100% от хората са живи и здрави, във втория – оцелява само 1% от тях, другите 99 измират. Третият е най-обезпокояващ – животът на Земята е напълно заличен.

14 хил. ядрени бойни глави държат САЩ и Русия в своя арсенал. Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея и Израел също имат ядрено оръжие. Шансът някоя от тези държави толкова да се ядоса на света, че да изстреля ракета, която може да заличи 95% от живота в радиус от 5 км от мястото й на падане е 1%.  Но не само война може да подтикне използването на радиация – понякога подобни арсенали биват освободени по погрешка. Случвало се е десетки пъти от 1945 година насам.

Подобни експлозии ще освободят над 150 тераграма дим, който може да обгърне почти цялата планета. Температурите ще паднат с 8 градуса в продължение на 4-5 години и ще настъпи ядрена зима и почти няма да има храни, които ще могат да бъдат отглеждани. Ако част от човечеството не умре от облъчването, то гладът със сигурност ще го довърши.

Процентът на опасност е нисък, защото не всяка държава има възможността да произвежда ядрени бойни глави – материалите са редки и много скъпи. Ето защо рискът от биологичните оръжия е доста по-голям. Хиляди лаборатории провеждат изследвания и произвеждат нови и нови химични съединения, които могат да убият. Освен че са евтини, те лесно могат да бъдат разпространени – във водата, почвата, въздуха. Макар че са забранени от десетки международни споразумения, те все още се използват за военни цели. Сирия е чистия пример за това. Но никой не е сигурен, че използването на биологични оръжия няма да се превърне в постоянна, мащабна практика.

Историята познава няколко цивилизации, които са изгубили войната срещу природата заради промени в климата. В съвременната история повишаването на глобалната температура с повече от три градуса ще доведе до необратими последствия – половината свят ще бъде наводнен, останалата суша ще бъде толкова гореща или толкова студена, че няма да може да се отглежда никаква храна. Опустошителни бури и вълни от климатични емигранти ще залеят Земята. За всички тези последствия слушаме непрестанно, ала човечеството продължава да не прави достатъчно, за да спаси кожата си.

Глобалното затопляне, но и други човешки фактори, водят до изчезване на екосистеми. Подобна на кризата с езерото Чад, екологични колапси се случват по целия свят. Това води до 58% спад на увеличаването на популацията на гръбначни животни от 1970 до 2012 година, но не само те са засегнати. Най-плашещата екологична е причинена от изчезването на малките, жълти пчели. Без тях, на човечеството не му остава много.
18% от глобалната популация е заличена когато чумата започва да се разпространява.

От тогава, медицината е напреднала достатъчно, за да създаде ваксини, които да защитят хората от болести, но риск отново има. Учените не изключват възможността да се появи вирус или бактерия с които човечеството не може да се справи, тъй като антибиотиците, спасили много животи, вече са неефективни. Повечето опасности са развили резистентност към тях. За сега епидемиите, като ебола например, се локализират и овладяват, засягайки само определен регион, не и цялото земно кълбо. Докога обаче не е ясно.

Едно от трите големи измирания на Земята е било причинено от удар от огромен,10-километров астероид. И колкото и фантастично да звучи, според учените, вероятността глобална катастрофа да настъпи след удар с падащ от небето камък е голяма. Само 1 км скала е нужна, за да вдигне толкова прах в атмосферата, че да закрие слънцето за месеци.  Подобна съдба ни очаква и ако изригне супервулкан.

На последно място експертите поставят още една опасност, която изглежда като извадена от фантастичен филм – изкуствения интелект. Десетки учени, включително и Стивън Хокинг, предупреждават, че разумните компютри ще доведат до края на човечеството – те ще станат толкова умни, че или ще ни завладеят, или ще ни избият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase