Снимка: архив, Reuters

Алпер Йълмаз не спи спокойно. Този мирен виенски търговец е получил австрийско гражданство преди тридесет години, но подобно на хиляди други австрийци от турски произход се страхува да не загуби австрийското си гражданство заради подетата от крайната десница (която е част от правителството) акция.

Йълмаз е шокиран, когато през юни получава официално писмо, в което е обвинен, че има двойно гражданство, което (освен в изключителни случаи) е нарушение на австрийското право.

"В писмото се казваше, че трябва да се откажа от австрийското си гражданство", освен ако не представя доказателство, че вече не съм турски гражданин, разказва собственикът на кафене в северната част на Виена.

Петдесет и три годишният Алпер Йълмаз уверява, че се е отказал от турското си гражданство през 1988 г. именно за да стане гражданин на Австрия, където живее с родителите си още от юношеските си години.

Неговият случай съвсем не е изолиран, откакто крайнодясната Австрийска партия на свободата, станала през декември коалиционен партньор в правителството на консерваторите, започна да проверява гражданството на стотици хиляди хора, фигуриращи в турските избирателни списъци в Австрия, пише Франс прес.

"В нашата общност това се превърна, така да се каже, в единствената тема за разговор", споделя Дуйгу Йозкан, австрийска журналистка от турски произход, която работи във всекидневника "Пресе".

Преодоляване на препятствия

Остана загадка как Австрийската партия на свободата се е сдобила с тези списъци, както и защо в тях присъстват имената на Алпер Йълмаз и на други австрийци, отказали се от турското си гражданство.

"Австрия е моята страна. Вече не спя нощем, питам се какво ще стане", казва търговецът и уверява, че никога не е искал от турската държава да възстанови гражданството му.

Австрия има 8,7 милиона души население и подобно на много други европейски страни през 60 -те години масово прибягва до чуждестранна работна ръка. Така в страната пристигат 270 000 души от турски произход, от които повече от 150 000 получават австрийско гражданство.

Наредената от вътрешното министерство систематична проверка на гражданското състояние на хората, присъстващи в турски избирателни списъци, е наложила наемането на 26 служители само за Виена, признаха виенските власти.

Доказаните случаи на измама обаче са редки. В цяла Австрия само 85 души бяха лишени от австрийско гражданство и свързаните с него права.

За добросъвестните хора да докажат, че нямат турско гражданство, се превръща често в преодоляване на препятствия в стил Кафка. Още повече, че турските власти невинаги оказват съдействие.

Един от клиентите на адвоката от Залцбург Петер Вайдиш преминава през това неприятно преживяване. Австрийските власти са му наредили да си извади от турското консулство документ, че не е турски гражданин. Там обаче му казват: "Вие сте австрийски гражданин, нищо не можем да направим за Вас", разказва той.

"Искат от него да докаже, че не е направил нещо (например да иска възстановяване на турското си гражданство). Това е изключително трудно", твърди адвокатът.

"Австрийската партия на свободата в действие"

Тридесет и една годишната Чигдем Шилер, която получила австрийско гражданство през 2003 г., имала повече късмет. Също й се наложило да доказва, че няма турско гражданство, но успяла да си извади ценния документ, след като проявила изключителна настоятелност в консулството и разказала за случая си в медиите.

Как обаче Шилер е била включена в турските избирателни списъци, при положение че е била непълнолетна, когато се е отказала от турското си гражданство?

Австрийската преса предположи, че е възможно на турските консулства да им е наредено "да надуват" списъците, имайки предвид, че диаспората гласува масово за Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган.

За Алпер Йълмаз кошмарът не е приключил. Консулството му предложило да отиде в Турция, за да уреди положението си. Това е сценарий, който търговецът иска да избегне на всяка цена. Той е кюрд и алевит и затова се страхува, че ще бъде вкаран в затвора, щом стъпи на турска земя.

"Очаквам от австрийската държава да ни подкрепи. Ние сме австрийски граждани", посочва Йълмаз.

Малко вероятно е обаче Австрийската партия на свободата да промени политиката си, не и в краткосрочен план. В съобщение във Facebook вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе приветства факта, че "партията е преминала в действие" и съобщи за първите 85 души, загубили австрийското си гражданство.

На партията, която от идването си на власт се опитва да ограничи ксенофобските си прояви, й се наложи въпреки това преди няколко дни панически да свали от сайта си видео, критикуващо измамите срещу системата за социална сигурност, в което заподозрените се казват Али или Мустафа и носят фесове.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase