Снимка: istock

Знаем, че имунната система ни предпазва от инфекции, вируси и бактерии, но тя е много повече от това. Науката все още не е напълно наясно как работи този сложен механизъм и заради това се появяват редица митове, в които хората вярват. Те са свързани най-вече с това какво подпомага имунното здраве и какво му пречи. Особено популярни са митовете по отношение на инфекциите.

Кои са най-разпространените заблуди за имунната система, в които повечето хора вярват?

Взимането на витамини и минерали увеличава имунната защита

Когато настъпи захлаждане, наближи есенно-зимният сезон, в който традиционно се разпространяват вирусни и грипни инфекции, хората започват да се вайкат и да се чудят как да подсилят имунната система, за да не се разболеят и този път.

Факт е, че дефицитите на важни вещества в дългосрочен план отслабват защитите на организма, но също така е вярно, че взимането на витамини и минерали всеки ден не ви прави задължително абсолютно защитени от вируси и бактерии.

Дори предозирането с иначе полезни хранителни добавки би могло да доведе до опасни състояния и здравословни проблеми.

Приемът на витамин С предотвратява вирусни инфекции

Много хора приемат витамин С, понякога и в ударни дози, за да предотвратят вирусните инфекции в грипния сезон. За съжаление, според care2.com изследванията показват, че приемането на витамин С не помага за намаляване на заболеваемостта. Той е ефективен при вече налична инфекция и подпомага оздравителния процес като скъсява периода на боледуване.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase