Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Търсенето на подходящ имот за закупуване винаги започва с разглеждане на предложенията в интернет. И първата неприятна изненада идва, когато си харесаш апартамент, но той се окаже предложен от няколко различни агенции за недвижими имоти и понякога дори на различна цена. Това означава едно единствено нещо – че собственикът не е сключил ексклузивен договор с нито една от агенциите т.е. не е предоставил изключителни права за продажба на никого. Имат ли интерес агенциите за недвижими имоти да предпочитат да работят имоти с ексклузивен договор? Вижте мнението на трима брокери пред Imoti.net.

Вили Вълчинова - ВИК имоти - Пловдив

Твърдо стоя зад позицията, че ексклузивните договори са много важни за сериозното отношение на всички страни в една сделка. Голяма част от колегите ми биха се съгласили, че е много важно да избереш подходящата фирма и консултант за продажбата на своя имот. На първо място е доверието и после се преминава към договорни отношения, които трябва да се спазват и от двете страни.

Много по-сериозно стои един имот, когато е с договор. По този начин и на колегите от останалите агенции за недвижими имоти, и на клиентите, им става ясно, че намеренията на собствениците са сериозни и, че имотът е безпроблемен, защото е проверен и адекватно презентиран. Ексклузивният договор е и по-голяма гаранция, че ще се случи една безпроблемна сделка. Хаотичното предлагане на пазара на имоти от собственици и рекламирането от различни консултанти с различни параметри на имота, буди у клиента съмнение.

Росен Влаев - Ронева - Варна

При сключването и предлагането на имот с изключителни права ние не сме само брокери - посредници, ние сме представители и доверени лица на собственика на предлагания имот. Нашата цел е да го рекламираме по всички възможни начини, за да намерим купувача. За съжаление забелязваме че някой от колегите, които имат имот с ексклузивен договор се мъчат да си го продадат сами, вероятно за да спечелят двойна комисионна (от продавача и купувача), което е неетично и грубо спрямо техния клиент и неговото доверие.Така вместо да пласират доверения имот бързо и клиента да получи своето удовлетворение, забелязвам, че оферата стои с месеци на пазара.

В заключение бих искал да обобщя преимуществата на Ексклузивния договор:

1. Защитава на 100% правата на продавачите
2. Поддържа се една цена навсякъде
3. Пестят се време, нерви и респективно средства на купувач и продавач
4. Правят се огледи с реални потенциални клиенти, които преди това са били консултирани от консултант.
5. Съкращава се времето от обявяване на имота до реализацията на продажбата.

Анжелина Добрева - РИЪЛНЕТ ОФИС КЛАСИК

Ексклузивният договор за продажба е най-добрият начин продавачът да продаде на най-добра цена!

Уникална и сложна е услугата на брокера, на когото продавачът е доверил изключителните права за продажба на имота му. За брокера тя е изключителна отговорност, а за продавача е изключителна изгода.

 Технологията на услугата е целенасочена към получаване на най-високата цена, която позволява пазарът към настоящия момент, и най-добро представяне на имота, а именно: 

  • Подготовката на имота, както като състояние, така и документално, се прави преди да започне рекламирането и предлагането му, а не чака реален купувач.
     
  • Имотът стои респектиращо на сайта и порталите за недвижими имоти, за разлика от имота с отворен договор /обявен от седем агенции, на седем различни площи и цени/. Ексклузивният имот още от интернет обявата казва: ”Аз очаквам най-добра цена и не се продавам на всяка цена”.
     
  • Ексклузивният брокер управлява търсенето, т.е. създава конкурентност на купувачи.Той има право да "не хареса” купувач и да изчака по-доброто предложение. Брокерът изцяло работи в полза на продавача, за разлика от отворения договор, където разчита да се появи купувач, за да реализира сделка.


Една хубава българска поговорка казва "Много баби - хилаво бебе”.

Нека всеки собственик на имот, който е решил да го продава, да избере един отговорен брокер, комуто да се довери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase