Снимка: pexels.com

На какво се дължи дълголетието се опитват да открият специалисти от биотехнологичната компания "Калико лайф сайънсис" и генеаложката компания "Ансистри".

Експертите установиха, че гените в по-малка степен определят продължителността на живота, отколкото се смяташе досега, съобщава сайтът MedicalXpress. Основни фактори за дълголетието са обкръжаващата среда и начинът на живот, предаде Дарик.
 
Според предишни преценки, дълголетието в 15-30 на сто от случаите се определя от генетични различия, а останалите фактори са начинът на живот, общественото влияние, болестите и инцидентите.
 
Американските специалисти са изследвали родословието на над 400 милиона души. При това са взели под внимание единствено продължителността на живота на даден човек, месторождението му и семейните му връзки.
 
Учените направили статистически анализ на факторите за дълголетието у роднини, родили се през 19-и и началото на 20-и век, и преценили "наследяването" на продължителността на живота у братя, сестри, братовчеди и братовчедки.
 
Оказало се, че взаимовръзката между съпрузи е по-голяма, отколкото между братя и сестри. Това навежда на мисълта, че главна роля играят фактори, свързани с жизнената среда.

 
Подобни фактори могат да са еднаквите условия за живот, когато човек избира водещ сходен начин на живот партньор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase