Снимка: istock

Страдате ли от нарушаване на съня? Може би понякога или по-често? Причините за лошия сън невинаги са свързани с бременност или здравословен проблем. Така например вечерното преяждане, консумацията на алкохол и енергийни напитки, взирането в таблет, мобилен телефон, както и някои други вечерни ритуали могат да се окажат пречка за качеството на съня ви. Какво не е добре да правим преди сън, вижте в следващите редове.

Не пушете

Подобно на кофеина, никотинът има стимулиращ ефект върху тялото, който причинява ускоряване на сърдечния ритъм, повишава кръвното налягане и стимулира мозъка. Всички тези процеси не водят до заспиване. Също така за пушачите е по-характерно да страдат от безсъние.

Без спорт

По принцип спортът е много полезен за качеството на съня. Той намалява стреса и спомага за по-бързото заспиване. Но всичко това работи, ако спортувате поне 3-4 часа преди сън, а за предпочитане 6 часа преди лягане.

Ако сте правили късен крос или час след фитнес сте легнали да спите, може да ви отнеме по-дълго време за заспиване, а също така и сънят ви може да е неспокоен. Взимането на горещ душ след спорт също възбужда нервната система.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase