Снимка: Булфото

Комисията за защита на конкуренцията започна анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво. Причината са публикациите за масово поскъпване на горивата от бензиностанции в редица градове в страната.

В регулатора е изпратен сигнал, че бензиностанция във Велико Търново е продавала горивата си на съществено по-висока цена, отколкото другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната.

От КЗК са установили, че увеличението се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България, както и че съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта.

Още по темата


Енергийният експерт проф. Атанас Тасев каза в студиото на "Денят ON AIR", че различните цени на горивата в бензиностанции от една верига се дължат на пазара.

"Аз мисля, че някой напразно дава някакви надежди, че държавата може да се намеси", категоричен беше той.

В няколко български града имаше протести срещу високите цени на горивата. Заговори се и за намеса на държавата в определянето на цената, но инструмент за това няма, категоричен беше проф. Атанас Тасев. По думите му проверката на КЗК също може само да успокои общественото напрежение.

"Тя си има строги начини да провери има ли концентрация и злоупотреба с монополно положение, но този пазар отдавна е либерализиран при нас и няма някой, който да доминира", категоричен беше енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Атанас Тасев коментира и евентуалното минаване на втора тръба от "Турски поток" през България. Той настоя, че това трябва да стане, за да не изчезне страната ни от газовата карта на Европа и заяви, че тази тръба е по-важна за континента, а не толкова за самата Турция.

Коментари Напиши коментар

9

учуден

преди 4 години

цените на горивата ако са най ниски защо в пограничните райони по бензиностанциите няма опашки освен някой който не си е направил добре сметката ама пак ще кажат не е вярно

8

капитализъм

преди 4 години

В Европа е така и,аз живея в Германия и цената на горивата са различни.В града цената на бензина и дизела са по-високи,в малките населени места по-евтини.А отделно цените са различни по веригите.На shell и АRAL са най-скъпи над 1.50 евро.И освен това цената се мени през деня.Сутрин една, на обед друга, следобед и вечер също различна.

7

Смях

преди 4 години

Не напрежението, цената да намали.