Снимка: Reuters

15 души са в листата на чакащите за белодробна трансплантация, обяви д-р Михаил Христов – директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите.

Предстоят прегледи на тези пациенти, каза той и добави, че някои са в тежко здравословно състояние.

Относно проектобюджета на НЗОК, в който е предвидено сливането на Агенцията по трансплантации с тази за Медицински одит, той отбеляза, че това ще е само формално: "Агенцията за трансплантации не се закрива. Променя се "шапката" на двете агенции и под една обща „шапка“ остават двете структури, които ще работят. За Агенцията по трансплантации - най-вероятно ще бъде във вид на Дирекция по донорство и трансплантации към новата агенция", обясни той пред БНР.

Още по темата

По думите му две са основните направления, по които се работи – да се осъществи извършване на лечение на чакащите за белодробна трансплантация, а другото е да се увеличи донорството.

"Дори да имаме подписани договори с всички клиники и да имаме възможност да извършваме такива трансплантации, ако нямаме органи, нищо не правим…", добави той.

Д-р Христов подчерта, че е установен контакт с екип трансплантолози от Истанбул. С тях е постигнато споразумение, че те могат да извършват трансплантации на бял дроб в България, когато има такава възможност, каза още той и посочи, че това ще е и обучение за наши специалисти. По думите му това е първата реализирана възможност.

Медикът посочи като втора крачка осъществяване на контакт с трансплантолози от Хановер, с които по същия начин ще се установи сътрудничество – обучение на екипи, обмяна на опит и лечение на български граждани. Среща е проведена и с представител на Университетската клиника във Виена, където е била прекъсната връзката.

Той подчерта, че клиниката във Виена не е прекъснала споразумението само с нас, но и с Румъния. Аргументите им са, че има спад на донори на органи в страната, затова и не могат да осигурят лечение на чужди граждани, подчерта Христов и добави, че такава причина има заявена и от други места.

"Това, което ме учуди като дойдох в Агенцията, е, че няма разработен план Б, т.е. ако не може да се поднови някое споразумение, какво правим. Затова година и половина се е стигнало до положение, че имаме отказ от всички клиники в Европа и при нас не можем да правим такива операции. Започваме по този най-бърз начин – едновременно обучение на наши специалисти, сертифициране на нашите центрове, които ще осъществяват следтрансплантационната грижа и същевременно създаване на възможност при такава ситуация, да се извършват трансплантации на бял дроб и в България".

Втората стратегия, по която се работи, е тази за донорството, каза д-р Христов. Целта е 10 донора на 1 млн. души, което е около 70 донора на година, подчерта той.

Коментари Напиши коментар

9

въпрос

преди 3 години

Колко ли е животът на трансплантираният след белодробна трансплантация?Питам не за да се заяждам,а защото не знам.Имам познат лекар който ми каза,че има пациентка с трансплантиран бъбрек преди 23 години.И жената се чувствала добре.Но за някой с трансплантиран бял дроб не знам.

8

Discovery

преди 3 години

До Анонимен (6)В БГ от катастрофи гинат по 600 души на година и нз още колко от разни други инциденти, така че тая норма ще я покрием като стой да гледай... жалко но факт!!! Поне като загине някой да даде шанс за живот на друг...

7

да се учим

преди 3 години

Турците развиха Медицината си на световно ниво със Супермодерни болници Супермодерна апаратура Обслужването е на Супер ниво Заплащането на Мед персонал е на ниво МАХ