Снимка: theunredacted

Дирижабълът "Хинденбург" - най-големият и лукзосен летателен апарат, строен някога. Създаден е през 1936 година от германската компания "Цепелин". Летателният апарат е най-големият строен някога. Извършил е повече от 30 успешни трансатлантически пътувания.

На 6 май 1937 година "Хинденбург" излита за последен път. Превръща се в една от най-ужасяващите въздушни катастрофи на миналия век и слага край на една революционна за времето си идея – пътуванията с гигантски дирижабли.

Катастрофата е в резултат от поредица от злополучия. Някои конспиратори умело твърдят, че трагедията е резултат от заговор, който е можело да бъде предотвратен.

"Хинденбург" е бил величествен – дълъг 245 метра, с капацитет над 90 пътника. На борда са сервирали първите в света стюардеси. Дирижабълът бил бъдещето на круизите по въздух. Всички мечти и планове, обаче, бързо били разбити заедно с огромния летателен апарат.

Официалната версия

Машината излита на 3 май. След 77 часов полет от Германия, "Хинденбург" достига Ню Йорк, където на наблюдателна площадка на Емпайър Стейт Билдинг го очакват много любопитни граждани. Дирижабълът прави една обиколка над града и се насочва към базата за приземяване. Оттам му е отказано приземяване поради лошото време и дирижабълът кръжи известно време, очаквайки разрешение. Към 7 часа вечерта се получава разрешение за кацане и Хинденбург се снижава до 180 м.

По време на захождането му към пистата за кацане се появява силен страничен вятър и капитанът нарежда да направят остър завой. Заради тази рязка маневра едно от стоманените въжета се скъсва, удря и пробива една от водородните клетки. Започва да изтича водород. От влажността на въздуха и от движението на дирижабъла, той се наелектризирал и когато въжетата са спуснати, от контакта със земята протича електрически разряд към металната рамка.

На борда се возят 97 души – 36 пътници и 61-членен екипаж.

34 секунди. Толкова са били нужни на дирижабъла да се разбие. 34 секунди пътниците са били в пълен ужас. 34 секунди, в които са събрали години живот – спомени, припомнени за последен път. 34 секунди писъци, молитви, сълзи. 34 секунди ужас. За 34 секунди животът си губят 36 души.

Мистериозно, обаче, от всичките 97 души на борда 62-ма от тях успяват да спасят живота си. Останалите нямат този шанс. 22 от членовете на екипажа, 13 пътници и един работник на земята умират.

Катастрофата е заснета на видео. Причината за това е, че на мястото на инцидента има много журналисти и зрители, отишли да посрещнат величествения летателен апарат. Вместо празнична еуфория, обаче, видеата запечатват ужасяващи картини.

Абсолютно точните причини за инцидента не са ясни и до днес. Според някои последствията от инцидента са можели да бъдат намалени. Историци твърдят, че кацането на дирижабълът е било прибързано и екипажът е прескочил някои от процедурите по безопасност.

Моментално е назначено разследване и от американското и от германското правителство. И двете стигат до заключението, че причината е искра статично електричество, която е запалила изтичащия водород.

Международните отношения по това време са били изключително обтегнати. Нацистката партия на Хитлер е на власт в Германия и Втората световна война е на път да избухне. И САЩ и Германия много бързо решават да затворят страницата от катастрофата на "Хинденбург".

Много конспиратори са на мнение, че инцидентът няма нищо общо с изтичането на водород. Днес все още има оцелели свидетели на тежката катастрофа на дирижабъла. Живите членове на екипажа твърдят, че свалянето на "Хинденбург" е саботаж.

Дирижабълът трябвало да бъде въплъщение на нацистката партия. Построяването му било финансирано от самия Хитлер. Фюрерът използвал грандиозната машина, за да отиде на Летните олимпийски игри през 1936 година в Берлин. На опашката си имал свастика.

Някои твърдят, че в Гестапо е постъпил сигнал за евентуална заплаха над "Хинденбург", които лично предупредили компания "Цепелин". На борда на летателната машина се намирали дори служители на разузнаването, които търсили потенциални саботьори.

Според някои дирижабълът бил свален от опоненти на Хитлер, а виновниците за трагедията се намирали на самия борд като част от екипажа или пък под прикритие като обикновен пътник.

Резултатът от катастрофата води до край на една индустрия, доминирана от Нацистка Германия по онова време. Освен това, свалянето на "Хинденбург" остава и една срамна следа върху гордото лице на страната, която се хвали със своя технологичен и инженерен престиж.

Както вече стана ясно, на мястото на инцидента е имало множество журналисти, успели да уловят падането на дирижабъла. На нито един кадър не е уловена искра статично електричество, която да е предизвикала експлозията. Оцелелите членове на екипажа също са скептични, че това е официалната причина за инцидента.

Самият капитан на дирижабъла никога не приема теорията за истина. Той отбелязва, че нито една гръмотевична буря, през която летателният апарат е преминал, не е успяла да го свали на земята. Капитан Прус дори станал свидетел на това как "Хинденбург" бил ударен от светкавица, но въпреки това продължил да се движи.

Мистериозният пътник Джоузев Шпех

Целият оцелял екипаж на дирижабъла е бил разпитан. Всеки от тях имал подозрения към един определен пътник – Джоузев Шпех. Според свидетелски показания мъжът се държал странно, не се сливал с останалите. Някои дори го чули да казва, че не обича да пътува по въздух и дори е правил антинацистки коментари.

Според разказите имал и възможност да заложи бомба. Имал две кучета, вързани на каишка близо до зоната със забранен достъп, където се смята, че е започнала самата експлозия. Шпех е забелязан да се навърта наоколо, което било против правилата. За това са му отправяни множество предупреждения по време на пътуването.

Джоузев Шпех бил актобат. Вероятно е успял да се покатери и да постави някакво устройство, което да запали изтичащия водороден газ в един определен момент. Дирижабълът, обаче, закъснявал заради лоши метеорологични условия, което забавило неговото пристигане. Вероятно Шпех е планирал да взриви "Хинденбург" след като пътниците напуснат летателния апарат. Времето, обаче, развалило плановете му.  Според свидетелските разкази именно това е причината Шпех да стане раздразнителен, когато кацането било отменено.

Мъжът бил подробно разпитан, а властите не откриват никаква връзка с подобен план за саботаж на летателната машина. Шпех нямал ясен мотив и доказателствата срещу него били косвени.

Ерих Шпеел – вътрешният човек

Сред изпепелените останки на "Хинденбург" разследващите намират суха батерия. Била достатъчна да захрани светкавица на фотоапарат. Според разследващите това може много удобно да е част от възпламеняващо устройство.

Следата води до Ерих Шпеел от екипажа на дирижабъла. Колегите му на борда знаели, че мъжът обича да се занимава с фотография и бил любител. По думите им той имал достъп до подобни батерии. Свидетели си спомнят, че стотни преди експлозията забелязали ярка светкавица. Инженер на борда дори твърди, че чул щракане от фотоапарат.

Шпеел бил един от малкото, които имали достъп до зоната, където се смята, че се случва взрива. Разследващите се разровили из досието на мъжа и открили и мотив – неговата приятелка в Германия е разпитвана от Гестапо заради антинацистки радикализъм.

Въпреки твърденията, че подобна батерия е била намерена след останките, преки доказателства за това липсват. На мястото на експлозията не са били намерени и никакви други бомбени устройства.

Разследването на трагедията продължило. През 2013 година двама инженери от институт в Тексас решават сами да тръгнат по следите на катастрофата. Двамата изпробвали всички възможни сценарии за падането на "Хинденбург". Прегледали обстойно всички съществуващи записи и попаднали на важни свидетели по случая.

Един от тях бил Марк Хелд, който през 1937 г. бил 8-годишно момче. Мъжът описва, че е забелязал син огън. Това потвърдило подозренията на официалното разследване, че експлозията е възникнала заради искра статично електричество, което било натрупано след сериозната буря.

Въпреки десетките конспиративни теории, оказва се, официалната версия на разследването е успяла да разреши случая. Версията най-добре пасва на откритите доказателства и свидетелските разкази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase