Снимка: архив, Reuters

Нови 199 души са станали милиардери през 2017 година, увеличавайки състоянието на всички милиардери по света с 19% до 8,9 трилиона долара.

Това сочи съвместен доклад на финансовия холдинг UBS Group AG и консултантската компания PricewaterhouseCoopers, съобщава ТАСС, позовавайки се на Ройтерс.

Според проучването около една трета от всички, които са станали милиардери през 2017 година, са натрупали състоянието си в сферата на иновациите.

Най-много от тях са в Китай, където броят на милиардерите се е увеличил с 55 души, а общото им състояние се оценява на 1,12 трилиона долара.

"Китайските предприемачи милиардери оглавяват икономическата трансформация на своята страна и на Азия като цяло. За малко повече от 10 години те са създали най-големите компании в света, повишили са стандартите на жизненото равнище и са натрупали състоянието си с безпрецедентна бързина", се казва в доклада.

Според авторите на изследването сега в Азия има повече милиардери, отколкото в САЩ, пише БТА.

Очаква се за три години общото им богатство да надхвърли състоянието на най-богатите американски предприемачи, което сега се оценява на 2,5 трилиона долара.

От 2016 до 2018 година в Китай са се появили 50 компании с капитализация от най-малко 1 милиард долара, а в САЩ за този период са се появили 62 такива компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase