Снимка: архив, Reuters

Френска захар в кубинското кафе - карибският остров, който дълго време бе световен лидер в производството на захар, сега за първи път в историята си трябва да внася големи количества от Франция заради много лошата реколта, информира Франс прес.

Според митническите данни Франция е изнесла 40 000 тона захар за Куба между лятото на 2017 година и август 2018 година, посочи пред АФП националната организация за селско стопанство и морски продукти ФрансАгриМер.

Информацията съобщи кубинският блог Каторсеимедио, според който Куба вече е била принудена в миналото да внася захар от Бразилия.

Новината бързо се разпространи сред домакинствата в Хавана, които изведнъж получиха срещу традиционните си купони за храна ("либретас") по-фина и по-блестяща захар от обичайното. Франция произвежда захар от цвекло, а Куба - от захарна тръстика.

"Доставената захар е много добра, подслажда колкото кубинската, като единствената разлика е в цвета - едната е по-бяла, а другата по-тъмна", твърди 40-годишната домакиня Фелисия Наваро.

5000 тона бяла захар през юни, 25 000 през юли, 10 000 през август: "В исторически план Куба за първи път внася френска захар в толкова значителни количества", отбелязва ФрансАгриМер. За сравнение между 2001 и 2017 година вносът е бил 3 тона.

Тази новина е с доста горчив привкус за Куба, чиято захарна индустрия е основен стълб в икономиката на страната.

До 1989 година Куба бе един от водещите износители на захар в света, като най-големият й клиент до 1960 година бяха САЩ, а след това СССР, който купуваше захарта на преференциална цена.

Внесена от остров Сан Доминго от завоевателя Диего Веласкес, захарната тръстика дълго време ощастливяваше острова. Дори Фидел Кастро с мачете в ръка участваше в прибирането на реколтата.

Разпадането на големия съветски брат обаче доведе до упадък на сектора. Този процес се ускори и от срива на цените, липсата на инвестиции, семена, торове и пестициди.

От 8 милиона тона годишно производство до началото на 1990-те години то не е превишавало 2 милиона от 2000 година.

Делът на захарта в износа на Куба се е стопил от 73 процента през 80-те години на миналия век до 13 процента през 2015 година. Тя се е превърнала в относително малка част от продуктите за износ наред с тютюневите изделия и никела.

Освен това реколтата през 2017-2018 година бе силно засегната от урагана Ирма, а след това и от продължителния дъждовен период.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase