Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган относно разследването на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги е водеща тема на турския печат днес.

Ердоган говори вчера пред парламентарната група на своята управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Речта на Ердоган бе излъчвана по много турски, западни и арабски телевизии, отбелязват вестниците.

Президентът съобщи подробности, свързани с разследването на убийството на журналиста Кашоги. Критичният към властите в Рияд журналист изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул. Саудитска Арабия призна през уикенда, че той е починал.

"Изпратете ни заподозрените за убийството, ще ги съдим тук" ("Хюриет"), "Трябва да бъдат съдени в Турция" ("Миллиет"), "Трябва да бъде съден и този, който е дал нареждане за убийството" ("Йени шафак"), "Кой даде заповед за убийството?" ("Ватан"), "Къде е тялото?" ("Таквим"). Това са някои от заглавията на водещите турски вестници, поместени на първите им страници. Заглавията открояват акценти от изявлението на Ердоган.

Още по темата

Президентът Ердоган разкри, както самият той бе казал - "голата истина" за убийството на журналиста Джамал Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Той призова Саудитска Арабия да предаде на Турция заподозрените за престъплението, за да бъдат съдени в Турция, пише "Хюриет".

Вестникът отбелязва, че в изказването си Ердоган не е споменал името на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който според информации в някои медии е възможно да е дал нареждане за убийството, пише БТА.

Турският президент обаче посочи, че Турция няма да приключи разследването на смъртта на Кашоги, докато не бъде даден отговор на всички въпроси.

В. "Йени шафак" отбелязва, че Ердоган е отправил пет критични въпроса към Рияд. Първият въпрос е бил защо екипът от 15 екзекутори е избрал точно Истанбул, за да бъде извършено престъплението? Вторият: Кой е дал нареждане на екипа за извършване на престъплението? Трето: Защо саудитските власти са разрешили дни по-късно да бъде извършен обиск в дипломатическото представителство? Четвърто: Къде е тялото на Хашоги? Пето: Ако е вярно, че тялото е било предадено на местен сътрудник, кой е той?

"Хюриет" изважда някои акценти от изявлението на Ердоган, който съобщи, че Кашоги за първи път е влязъл в саудитското консулство в Истанбул на 28 септември, за да поиска документи, необходими за сключване на брак. Президентът каза, че тогава е бил задействан планът за убийството на журналиста.

Ердоган посочи, че на 1 октомври в Истанбул са пристигнали няколко саудитци, които са отишли в консулството. Друг екип е отишъл в Белградската гора в окръг Истанбул и в съседния окръг Ялова. На 2 октомври 15-членен саудитски екип е отстранил хард дисковете на охранителните камери в консулството. Тогава Кашоги е влязъл в дипломатическото представителство и повече никога не е излязъл. Неговата годеница е съобщила на турските власти за изчезването му.

По време на речта си Ердоган спомена, че на 4 октомври Саудитска Арабия е отхвърлила обвиненията, свързани с убийство на Кашоги и консулът е поканил журналисти от Ройтерс в дипломатическото представителство, за да се защити.

Ердоган посочи, че на 14 октомври е разговарял с крал Салман, с когото са се договорили да формират общ екип, който да извърши разследване във връзка с изчезването на журналиста.

Едва 17 дни след убийството Саудитска Арабия призна, че Кашоги е бил убит в консулството. Проведохме още телефонни разговори със саудитските представители и те ни казаха, че 18 саудитци, включително хора от 15-членния екип, действал в консулството, са били арестувани в Саудитска Арабия, заяви Ердоган.

Вестниците цитират Ердоган, който каза още, че не трябва да се забравя, че саудитското консулство има дипломатически имунитет, но същевременно се намира на територията на Турция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase