снимка: Ройтерс

Дълго време това беше просто бизнес и за двете страни, от който всеки печели. Основателите в Силициевата долина вземаха охолно парите от Саудитска Арабия, а пустинната държава намали зависимостта си от петрола, като инвестира в млади, обещаващи компании. Но сега съмненията растат. Причината за разгорещените дискусии в Силициевата долина е смъртта на Джамал Кашоги, виден журналист и критик на саудитския режим.

Сега възникват въпроси, които дълго време едва ли някой си е задавал. Какви са тези милиони, които Саудитска Арабия използва, за да финансира голяма част от работните места и бума на американския Западен бряг? Кралството твърди, че Кашооги е починал в консулството в Истанбул след „юмручна борба“, а САЩ обвиняват Саудитска Арабия за убийството му. Така че за мръсни пари ли става дума, които не съвпадат напълно с мотото на Силициевата долина за принадлежност към добрите и желание да правят света по-добър?

За компаниите това са неудобни въпроси. Докато други страни, като Япония и Китай, също инвестират сериозно в последните няколко месеца в Долината, Саудитска Арабия има вероятно най-важната роля в това „финансирането за малките фирми вече да не представлява препятствие", както наскоро призна американски инвеститор. Първата реакция на критичните въпроси дойде преди няколко дни от Дара Косровшахи, главен изпълнителен директор на Uber. Той отмени участието си в конференция в саудитската столица Рияд. Материалите за изчезването на Кашоги са го разтревожили много, пишеше в изявление на Косровшахи. Той следял отблизо по-нататъшното развитие на въпроса.

Внезапното пробуждане на критиките към петролните пари от Близкия изток прави Uber още по-нервна от другите компании. В края на краищата компанията иска скоро да стане публична, което може да представлява и най-голямото IPO на технологична компания. В такава ситуация тревогите не са добър приятел.

Достатъчно лошо е за Uber да трябва да се защитава, че растежът досега е финансиран от Саудитска Арабия. През 2016 г. държавният инвестиционен фонд вложи 3,5 млрд. долара в Uber. Индиректно – през мегафонда от 100 млрд. долара на японската компания Softbank бяха привлечени други саудитски милиарди. Ако в близките месеци Uber действително стане публична компания с очакваната оценка от 120 млрд. долара, дяловете на Саудитска Арабия биха стрували близо 17 млрд. долара.

Съоснователят на AOL и сегашен инвеститор Стив Кейс също отказа участие в конференцията. Джейми Даймън, ръководител на J.P. Morgan, както и шефовете на Blackrock Лари Финк и на Blackstone Стив Шварцман - също. Участието в конференцията Davos in the Desert в края на октомври се превърна в риск за американските компании. Ръководителят на Deutsche Bank Кристиан Зевинг също отменя участието си, заяви в петък лице, запознато с въпроса пред Ройтерс. Официално банката не коментира темата. Дори шефът на швейцарския електроконцерн ABB Улрих Шпийсхофер няма да пътува до Саудитска Арабия.

За Саудитска Арабия отказите са неудобни: конференцията, наречена Future Investment Initiative (FII), в крайна сметка трябваше да покаже страната като модерен и космополитен двигател на новите технологии. По мотото на традиционната среща на бизнес елита в Швейцария конференцията се нарича още "Давос в пустинята".

На премиерата през миналата година принц Мохамаед бин Салман обяви строителството на новия основен град Неом за около 500 млрд. долара. Саудитска Арабия търси помощта на своите американски приятели не само за този проект: бившият шеф на Uber Травис Каланик е в Консултативния съвет на Неом, както и инвеститорът Марк Андрийсън и други знаменитости от Силициевата долина. Ръководителят на Apple по дизайна Джони Айв вече не е в списъка, по-ранното му споменаване там Apple нарича "грешка". Никой от другите консултанти все още не e коментирал дали все още иска да се придържа към тази задача.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 4 години

Да не е само една арабска държава с милиардери шейхове. Инвестициите там са от цял свят, включително oт Китай и Русия(признавам, от Русияса значително по-малко).

13

Анонимен

преди 4 години

С две думи американската икономика е пълна пр0ститутка. Канибали не инвестират ли в изкуствен интелект, или намират фондове на чалдисано-толерантни и им плащат с техните им пари.

12

Анонимен

преди 4 години

Цялата статия е локум на тема "отговорен бизнес", уж им пука за друго освен за печалбите. А някои хора в коментарите си имат путин на мозъка и за друго не могат да мислят.