Общ преглед

Престъпна група от 4-ма души, сред които и агент на ДАНС са били заловени по време на сделка, при която искали да продадат златен венец за два милиона евро. Това стана ясно на извънреден брифинг на спецпрокуратурата и службите.

В края на юли била получена информация от ДАНС в ГДБОП, че се готви сделка с културно-исторически ценности.

В понеделник службите са реагирали по неотложност и първоначално са задържали седем души в Симеоновград, които се опитали да продадат 400 гр. златен венец от античността, пише "24 часа".

Още по темата

На четирима от тях, сред които и агент от ДАНС, са повдигнати обвинения за участие в банда, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности. Те имат и обвинения, че предлагали за отчуждаване движими културни ценности, каза прокурорът, който разследва случая Сийка Милева.

По време на пресконференцията тежко въоръжени мафиоти от ГДБОП пазеха културните ценности, задържани от групата. Изложени бяха, освен златния венец, две гривни.

Задържаните предмети подсказвали висок статус на притежателя.

Зам.-директор на института по археология към БАН Христо Попов каза, че артефактите са уникални и най-вероятно датират от втората половина на 4 век преди новата ера.

"Откъде е придобита тази иманярска находка тепърва ще установяваме", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Предполага се, че сделката за златния венец е била с чужденци. Тъй като и преди имало опит съкровището да бъде изнесено в Турция. Ролята на служителя на ДАНС била да координира срещите на иманярите с купувачи. Той е проверявал надеждността им, обясни Гешев.

Трима от обвинените са осъждани. Днес от спецпрокуратурата ще поискат постоянен арест от съда на обвинените.

Коментари Напиши коментар

41

Le Ganio

преди 7 месеца

Казах ви по-долу, че венеца е фалшификат, въпреки че златото си е антично. Преди малко единия обвиняем го е потвърдил. Първоначалната експертиза изследва единствено материала и прокурорчетата се надуват пред непросветени хора, че голяма работа са свършили. В страната има точно 3-ма души, които могат да изнасят оригинали когато си поискат и те го правят. Пишете си каквито искате коментарчета, но изобщо не отбирате от темата.

40

123

преди 7 месеца

Mm...,ce istinata sa napisali...., samo triabvase da dopulniat i s politiceski chadur...:))

39

Никой

преди 7 месеца

Тежко въоръжени мафиоти, а драскачите сте ***:)