Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така да изглеждат стари и антични. След като ги изработя ги състарявам с киселина". Това каза обвиняемият Петър Влаев, един от четиримата задържани при акция на Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС, по време на заседание в специализирания съд за определяне на мярка за неотклонение на лицата.

Още по темата

Той допълни, че има и матрица на предмет, която се е намирала в дома му, но е била иззета. Другите трима обвиняеми са Димитър Андинов, Антон Игов и Недко Добчев. Пред съда Андинов също каза, че предметите са имитация, съобщи БТА.

По-рано днес на брифинг беше посочено, че по предварителна оценка златните предмети са от 4 век пр. Хр. Четиримата обвиняеми са били задържани в момент, в който са опитали да продадат златния венец за 2 млн. евро. Според разследващите предметите са автентични.

Прокуратурата иска от съда задържаните, които са обвинени за организирана престъпна група и трафик на антични ценности, да останат за постоянно в ареста.

По време на заседание стана ясно още, че в разследването е участвал служител под прикритие.
Обвиняемият Добчев каза, че не е бягал от органите на МВР.
 

Коментари Напиши коментар

29

:)

преди 7 месеца

У моя престъпен мозак, веднага се зароди идея, как може, да се измъкнат 20-тина мильона, от бойко и шайката му милиционери...

28

Язък

преди 7 месеца

Тиквон се беше зарадвал,искаше да короняса с венеца новия шеф на ЕП,ама греда....ами сега ко правим....??

27

Хахаха...

преди 7 месеца

Големи специалисти имаме...казаха кой век са,даже имат подозрение кой ги е носил...пра-пра-пра дядото на бокича....тя кръвта вода не става..