Снимка: Facebok

За никого не е новина, че технологиите се развиват с огромна скорост. Възможностите и функциите, които ни предлагат, все повече улесняват живота ни... уж.

Смарт технологиите ни дават възможност да правим всичко само с едно движение, да свържем почти буквално всички домакински уреди вкъщи към часовника и да имаме робопрахосмукачка, която да почиства уредите вместо нас. Изобщо, технологиите ни правят по-мързеливи, а и все по-зависими.

Стана ясно, обаче, че подобни функции и всевъзможни приложения крият и някои опасности. Днес вече е възможно да свържеш всяка една апликация на телефона и компютъра с профила си във Facebook – нещо, което безкрайно улеснява сравнително досадния и дълъг процес на регистрация и създаването на нов профил. Нещо, което отново създава удобства, предвид това, че може да се свърши отново само с един единствен клик.

Още по темата

От началото на годината, обаче, стана ясно, че Facebook е предоставял информация за потребителите на трети страни, които умело извършват мониторинг на събраните данни. Скандалът беше толкова голям, че Марк Зукърбърг беше изправен пред американския сенат.

Днес стана ясно, че именно заради подобен бъг в системата на Google+ данните на половин милион души са изтекли и са били използвани от трети страни в продължение на две години, а когато станало ясно за появилата се неизправност, от компанията решили да държат това в тайна. И така днес стана ясно, че е дошъл краят на социалната мрежа на интернет гиганта, който решил да закрие Google+. С една дума – няма социална мрежа, няма проблем.

И сега, на фона на всички тези скандали и непосредствено след поредния скандал с Facebook, при който бяха хакнати профилите на 50 000 души, от социалната мрежа обявиха поредната си новост.

От компанията пускат две умни машини за домашни разговори. Portal и Portal+ предлагат различни възможности, сред които приближаване на образа на потребителя и следене на движението. Тоест – където и да се движиш из дома си, докато разговаряш през новите машини, отсрещната страна винаги ще те вижда. Нещо като мека версия на Big Brother.

Устройствата работят с Facebook и Messenger, а също така притежават и домашния асистент на Amazon – Алекса.

Всичко звучи добре, но след поредицата от скандали хората стават все по-загрижени за личните си данни, пространство и най-вече сигурност.

Може би пускането на новите продукти просто се случва в неподходящ момент, пишат редактори на технологични издания, цитирани от BBC. А по-неподходящо време за това наистина не може и да има, след като новината за новите продукти на Facebook дойде ден след като бяха хакнати потребителски профили на близо 50 000 души.

Заради притесненията за сигурността, от компанията предоставят някои удобства, които да успокоят потребителите и да гарантират тяхната безопасност. При натискане горната част на устройството потребителя изключва камерата и микрофона, а за още по-голямо успокоение Portal и Portal+ разполагат и с капаче, което да се постави върху камерата. 

От Facebook обявяват, че няма да записват, слушат, преглеждат и анализират разговорите и всички данни, които се получават, защото ще са криптирани. Регистрират се, обаче, данни, които включат кой, кога и на кого се е обадил, както и колко време е продължил самия разговор.

Portal и Portal+ ще могат да се използват от разстояние и ще използват 12 мегапискелови камери, които могат да се въртят самостоятелно на 140 градуса. В режим на "умна камера" устройствата ще могат да следят всяка крачка на собствениците си, докато видеоразговора тече. Устройствата ще влязат в продажба на територията на САЩ през ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase