Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Американските инвестиции в България статистически са доста подценени и според официалните данни на Националния статистически институт (НСИ) САЩ са на 13-о място по инвестиции. Това заяви изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Петър Иванов по време на представянето на доклад за американските капиталовложения в страната в периода 1990-2016 г.

Въпросният доклад обаче показва, че тези инвестиции са подценени 2,5 пъти, което всъщност придвижва САЩ до 6-о място в класацията за топ инвеститори в България. "Само 200 млн. лв. ни делят от 5-тото място", уточни Иванов.

От доклада, изготвен съвместно с Института за пазарна икономика (ИПИ), става ясно, че използваната до момента методология на Българската народна банка (БНБ) за идентифициране произхода на чуждестранните инвеститори има някои неточности – например локализира капиталовложението само по пряката собственост на капитала, но не и според крайната такава. Така, ако компания от САЩ притежава компания в Холандия, която инвестира в България, статистиката отчита това като чуждестранна инвестиция с холандски произход. Това от своя страна води до подценяване на отчетения общ размер на преките чуждестранни инвестиции от дадена страна, така и до надценяване на инвестициите от други държави.

От доклада става ясно още, че от 1990 г. досега инвестициите на САЩ в българската икономика възлизат на близо 4,5 млрд. лева. 5,7% от всички чуждестранни инвестиции у нас за последните над 20 години идват от американски компании. Според НСИ този дял е 2,5%.

Близо 98% от американските инвестиции в България са предимно в преработвателна индустрия, високите технологии и селско стопанство. Над 28 хил. са българите заети в презокеански компании, посочи Петър Иванов и добави, че това е 1% от работната сила в страната, при това високоплатена.

В доклада се посочва, че близо 17% от преките чуждестранни инвестиции в производството на електрическа енергия, както и над 9% от чуждите капиталовложения в преработващата промишленост са с краен собственик инвеститор от САЩ. Любопитно е също, че близо 24% от инвестициите в селско, горско и рибно стопанство са американски. От данните става ясно още, че само за 2016 г. нетните приходи от продажби на американските компании у нас възлизат на 7 млрд. лв., а дълготрайните материални активи на фирмите са над 4 млрд. лв.

Продължението на материала вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase