Снимка: istock

Колко често сте чували, че въглехидратите са вредни, когато искате да отслабнете? Много зависи от вида на въглехидрата, неговото количество, по кое време на деня се консумира, с какви други храни се съчетава.

Колко време трябва да накисваме ядките и семената във вода?

Въглехидратите и фибрите са от съществено значение за доброто функциониране на тялото ни, а зърнените храни осигуряват и двете. Има някои видове зърна, спадащи към групата на въглехидратите, които бихме могли да включим към здравословната си диета.

Ако искате да отслабнете е важно да намалите консумацията на бял ориз, пшенични продукти, жито, кускус. Ето и 8-те полезни зърна за добра фигура.

Леща

Лещата е уникално зърно, защото е богата на протеини и фибри, с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на бавно усвояващи се въглехидрати. Половин чаша леща съдържа около 20 грама въглехидрати и около 8 грама фибри. Консумацията ѝ ни осигурява витамини от групата B, цинк, желязо, калий и калций.

Елда

Елдата съдържа повече протеини, отколкото другите зърна, което я прави изключително добър източник на протеин за вегетарианци, вегани. Също така ни осигурява добри количества магнезий, който е важен за регулиране на кръвното налягане, както и за много други процеси, протичащи в тялото, включително и за добрия метаболизъм. Не на последно място, елдата е добър източник на фибри. 

Повече по темата може да прочетете в  Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase