Снимка: flickr

Решили сте да продавате имот, чудите се как да подходите – на брокер ли да се доверите, или пък да пуснете собствена обява.

Ето ви няколко съвета от Imoti.net как да го направите по най-добрия и печеливш за вас начин.

Доверяваме се на брокер, част от екипа на ARCO REAL ESTATE. Иван Козаров е завършил Икономика на инфраструктурата в УНСС. В бизнеса с недвижими имоти е от 2011г., работейки като консултант недвижими имоти, а по-късно и като мениджър на екип.

"Обосновавайки се с личния ми опит и работата ми в международна компания, мога да дам няколко доказано ценни съвета, как продавачите да вземат максимално високата цена и да се чувстват максимално сигурни в продажбата на своя имот.

Ориентирайте се към работа само с един брокер. Точно така – само един. Масово сме свидетели как хора стигайки до решението да продават имота си и публикувайки го в реклама, започват да бъдат нападани и "бомбардирани" от стотици брокери с предложение, да го продават или че имат клиент за него. Доверете се само на един брокер – като разчитате на препоръки, имиджа на компанията и естествено най-важното, този човек да отговаря на вашите очаквания за това как трябва да изглежда вашият брокер – визуално и интелектуално. Третирайте този човек като ваш партньор. Заедно с него ще направите най-добрата сделка!

Спирайки се на конкретен брокер е редно заедно с него да определите правилна пазарна цена. Все по-често ставаме свидетели на имоти със завишени цени, определени от собствениците, аргументирайки се, че имат нужда от точно толкова пари и затова са се спрели на тази цена. Вашият брокер ще ви посъветва как да определите пазарна цена, която да е конкурентно способна. Ще ви даде предложение за цената, базирано на сходно предлагане в района и реално сключени сделки.

Вкарайте вашия имот в търговски вид. Консултирайте се с вашия брокер дали имотът е в достатъчно добър търговски вид и при необходимост го изчистете, измийте прозорците, изхвърлете остаряло и ненужно обзавеждане, пребоядисайте стените в светли цветове, ако е необходимо. От изключителна важност е вашият имот да е във възможно най-добрия търговски вид.

Изговорете и подсигурете на вашия брокер всички необходими документи за собствеността и фактическото състояние на имота. Важно е брокерът презентирайки имота пред потенциални клиенти да бъде запознат в детайли със собствеността и документите на имота.

При интерес от страна на купувачи, оставете вашият брокер да води преговорите. Нека защити възможно най-висока цена използвайки събраната информация до момента относно конкурентните оферти, протеклите огледи, документалното състояние на имота и не на последно място вашето желание.

Ако мога да обобщя позитивите и какво печелите работейки само с един брокер, то би било така: "Вие печелите доверен човек, който ще е с вас през целия процес по продажбата на вашия имот". Ще изградите заедно стратегия за желаната цена и как да я постигнете. Съветник относно предстоящите стъпки по продажбата и необходимите действия от ваша страна. Професионалист, който познавайки в детайли района и конкурентните оферти на пазара, реално сключените сделки и необходимите документи за сключване на сделка ще успее да защити възможно най-висока цена за вашия имот - имот, уникален и единствен на пазара. Брокер, който ще е запознат с всички детайли относно юридическото състояние на вашия имот и ще може да презентира всички особености по най-добрия начин.Така вие ще спестите време и ще имате доверен партньор, който ще бъде със същата визия и цел за продажбата на имота като вашата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase