50 милиона акаунта са хакнати, съобщават от Facebook. 90 млн. потребители е трябвало да се логнат наново.

Социално-медийната мрежа поясни в изявление в петък, че е уведомила правоприлагащите органи за нарушението. Акциите се сринаха с около 3% след оповестяването на новината, предава Investor.bg.

Имаше вратичка в кода на Facebook за функция, наречена "View As", която позволява на хората да виждат как изглежда акаунта им пред някой друг. Уязвимостта позволи на хората да откраднат символи за достъп - цифрови ключове, които задържат хората влезли във Facebook, за да не се налага да въвеждат отново пароли. След като потребителите влязат в профила си, атакуващите могат да поемат контрол над акаунта, поясняват от компанията.

Изтичането на данни за потребителите, нарушенията на сигурността и разпространението на дезинформация принудиха Facebook да се изправи пред враждебни изслушвания в Конгреса и атаки от страна на потребителите. Пробивът от тази седмица увеличава опасенията, че Facebook събира твърде много лична информация и не се грижи за нея правилно. Данните са жизнената сила на рекламния бизнес, така че всякакви ограничения върху нейните активности, произтичащи от тези грешки, биха могли да се отразят негативно на печалбата на компанията, коментира Bloomberg. 

Въпреки че при сегашната атака са били отнети кодовете за достъп до 50 млн. акаунта, Facebook заяви, че не знае дали от тези акаунти е била събирана лична информация и дали е било злоупотребено с тези акаунти.

Всеки, чийто профил е използвал инструмента "View As" през последната година, ще трябва отново да влезе в Facebook и всички приложения, които използват Facebook, за да предоставят достъп. От там ще могат да видят изявление от Facebook, обясняващо какво се е случило. Компанията изчислява, че около 90 млн. души ще трябва да влязат отново в профилите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase